« Vorige
 
Volgende »

Nieuws uit Hove (2)

Werken in de Meylwijk

De geplande wegeniswerken in de Meylwijk zijn begin augustus van start gegaan. Het eerste stuk van de Vincent Bavaisstraat tegen de Kapelstraat werd opengelegd Deze werken waren reeds aangekondigd voor begin januari 2006.  Maar problemen met (onder)aannemers zorgden voor maanden vertraging. De werken zullen maximaal 140 werkdagen duren. Tijdens de werken zal de wijk steeds via één van de straten bereikbaar blijven. Regen en vriesweer kan in het najaar nog voor veel ongemak zorgen. De officiële kostprijs van deze werken bedraagt 787.000 euro.

 

Het “probleem” met de GFT+ afvalzakken

Begin van de zomervakantie werden in Hove alle witte GFT+ vuilniszakken voor groente-, fruit- en tuinafval uit de winkelrekken genomen omdat bleek dat er slechts zes zakken op een rol staken in plaats van de normale tien. Een rol kost 4 euro. Een volledige container GFT-zakken werd uit circulatie genomen. De zakken worden gedrukt voor de intercommunale IGEAN waarvan onze burgemeester voorzitter is. De burgers kunnen hun GFT-rollen met slechts zes zakken nu inruilen op een van de verdeelpunten voor één rol met de normale tien zakken. Het financieel verslag van deze drukfout moet nog op de gemeenteraad komen.

 

Grafitti-plaag blijft aanhouden

Hove kampt al jaren met een aanhoudende grafitti-plaag. Verdeelkasten, muren, het station, geparkeerde wagens en private woningen, allen moeten ze dit vandalisme ondergaan. Af en toe kan de politie eens een dader oppakken, maar er staan er meer klaar om de spuitbus over te nemen.

In april werd de muurwand aan de spoorweg ter hoogte van de Statielei volledig van alle grote grafittitekeningen gezuiverd. Vandaag staan er al terug een aantal grafittitekeningen. Tegen dit tempo is heel deze betonnen spoorwand tegen het einde van het jaar weer volgespoten. Er duiken ook veel meer kleine “grafitti-tags” op die werden aangebracht met viltstiften op verkeersborden.

Hopelijk zal er binnenkort met de opening van een taverne in het Hovese stationsgebouw meer beweging en sociale controle komen in de buurt om de grafittiplaag al gedeeltelijk te verdrijven.

 

Monument Paul van Ostaijen

Het monument op de gronden van het Regina Pacis II-instituut aan de Jozef Mattheessensstraat staat er wat afgeleefd bij. Het is ook volledig overwoekerd door struikgewas. Het gemeentebestuur gaat onderzoeken of men dit monument, voor een Vlaams literair boegbeeld waar de gemeente graag mee uitpakt, niet kan verplaatsen naar de gelijknamige Paul van Ostaijenlaan aan het gemeentehuis. Probleem is dat het monument eigendom is van een private vereniging en de voorzitter dit monument niet graag uit handen geeft.

In Hove staat er een V.T.B.-gedenkplaat voor Paul van Ostaijen aan “Villa Jeanne” (Lintsesteenweg 95) en een andere gedenkplaat met het gekende gedicht “Mark groet ’s morgens de dingen” aan de Sint-Laurentiuskerk.

 

Nieuwe V.T.B.-gedenkplaat

In het kader van het Jan-Baptist Huysmansjaar werd er door de plaatselijke afdeling van de Vlaamse Toeristen Bond midden juli aan de gelijknamige straat een gedenkplaat onthuld voor deze schilder-ontdekkingsreiziger. De tekst luidt “Jan Baptist Huysmans, Antwerpen 25/04/1826 – Hove 27/02/1906, Oriëntalist, auteur van reisverhalen. Woonde in Hove van 1890 tot 1906” .

Iedereen kent waarschijnlijk de schilderijen van de vier evangelisten in de Sint-Laurentiuskerk van Hove en velen zullen ook de vier grote historiestukken van zijn hand kennen, die in de trappenzaal van het Hovese gemeentehuis hangen. Minder gekend is het feit dat de raadszaal van het oude gemeentehuis van Kontich ook helemaal door Huysmans werd aangekleed. Bij zijn overlijden was hij trouwens bezig met de schetsen voor het versieren van het gemeentehuis van Oude God.

In het najaar staan er in Hove nog culturele evenementen rond Jan-Baptist Huysmans op de agenda.