Nieuws uit Hove (6)

Het project “Achter Glas” loopt nog tot zondag 25 februari

Bureninitiatief brengt kunst rond dichter Paul van Ostaijen in de Mortselsesteenweg

Nog tot zondag 25 februari e.k. organiseert het buurtcomité Mortselsesteenweg, in samenwerking met v.z.w. “HoveRtreffen”, een nieuwe uitgave van de in 2005 druk bewandelde straattentoonstelling “Achter Glas”.

Dit jaar werkt men rond de beroemde dichter Paul van Ostaijen, die juist voor de eerste wereldoorlog in Hove woonde in “Villa Jeanne” aan de Lintsesteenweg 95. (In Hove staan er drie monumentjes voor van Ostaijen, in Antwerpen één groot).

Een 30-tal kunstenaars toveren samen met de kinderen van de Academie van Schone kunsten Hove bijna 50 ramen van de huizen tussen de Kerk en het Regina Pacisinstituut om tot een tijdelijk straatmuseum. Elk huis zal een uniek kunstwerk tentoonstellen met nog twee dichtregels, gekozen uit het werk van Paul van Ostaijen.

Op de feestelijke opening van deze manifestatie die doorging op zaterdag 10 februari bracht het gezelschap “Fabula Rasa” in primeur “woord & muziek” op gedichten van Paul van Ostaijen. Daarna was er aangepaste muziek, zang en piano door Hannelore Berdet & Arne Leurentop.

De onuitputtelijke inspiratiebron van Paul van Ostaijen als woordkunstenaar betekent voor de deelnemende Hovese kunstenaars een aanknopingspunt om hun werk te creëren, zeker geen keurslijf. Dit werd zeer ruim geïnterpreteerd. Aan de toeschouwer om het te komen ontdekken !

In iedere woning aan de Mortselsesteenweg zit een andere kunstenaar. Zo krijgt men een grote verscheidenheid van stijlen, van figuratief tot abstract. Keramiek, schilderijen, beeldhouwwerk, foto en grafische werken zorgen voor de nodige afwisseling.

Een kleine catalogus wijst de bezoekers een weg in het diverse kunstaanbod.

De initiatiefnemers wensen met hun project de straatbewoners dichter bij elkaar te brengen. Verdere info bij Eric Platteau, Mortselsesteenweg 40 in 2540 Hove, tel. 03 / 455 40 91 –

Mobiel : 0486 / 50.00.50. of e-post: Noben-berger@skynet.be

 

“2de Nacht van de Hovese Geschiedenis” legt nadruk op kasteel Cappenberg

Op dinsdag 27 maart 2007 gaat de “2de Nacht van de Hovese Geschiedenis” door in het historische kasteel Cappenberg aan de Wouwstraat 44 in Hove. Op het domein zal er een geschiedkundige V.T.B.-plaat worden onthuld. De eerste Hovese Nacht van de Geschiedenis ging vorig jaar door in de Sint-Laurentiuskerk met eveneens de onthulling van een geschiedkundige gedenkplaat van de Vlaamse Toeristen Bond. De V.T.B. wenst met dit initiatief de toeristische en geschiedkundige troeven van de gemeente Hove meer in de belangstelling te zetten.

Feestagenda :

  • 20.00u. : Academische zitting in de feestzaal van het kasteel met diavoorstelling rond de geschiedenis van het kasteeldomein en enkele toespraken. Onthulling van de plaat door de schooldirecteur.
  • 21.00u. : Receptie in het kasteel. Lopende tentoonstelling over de kasteelgeschiedenis. Promotie en verkoopsstands van de deelnemende verenigingen.

Deze activiteit is een samenwerking van de V.T.B. Hove, het Davidsfonds Hove, de BLO-school “Ritmica” en het gemeentebestuur van Hove.

Verdere info:  www.vtb.be