Er werden enkele dagen geleden werken gestart voor de aanleg van de ontbrekende schakel in het provinciaal fietspad naast de spoorweg ter hoogte van kasteel Hoveberg aan het station van Hove. Het gaat hier over het laatste stuk tussen de Kasteelstraat (station Hove) en de wijk Hoverheide met de Groenstraat op de grens met Mortsel. Hiervoor werden er in 2001 een kleine 200 mooie eiken en beuken gekapt in domein Hoveberg. Dit fietspad maakt integraal deel uit van de hoofdfietsroute tussen Berchem-station en Kontich-station langsheen spoorlijn 25 (Antwerpen-Mechelen-Brussel). Het Provinciebestuur wil van dit project een voorbeeld maken voor een aantal andere hoofdfietsroutes die er in de provincie nog gepland zijn. In Mortsel, Hove en Kontich werden er in het kader van dit project reeds een aantal belangrijke fietsinvesteringen gedaan.

In Mortsel kwam er aan de Deurnestraat een oversteek voor fietsers, er kwam een nieuw fietspad in de Christus Koninglaan en het bestaande fietspad aan de Jacob Jordaenslei kreeg een nieuwe betegeling.

In Hove werd er een fietstunnel gebouwd onder de brug van de Vredestraat-Verbindingsstraat en kregen de Kasteelstraat en de Dennenlaan een rode toplaag. In Kontich werd er een nieuw fietspad met aanvullende beplanting en verlichting aangelegd vanaf het station tot aan de grens met Hove (Dennenlaan). De provincie Antwerpen wenst vanaf Kontich deze hoofdfietsroute door te trekken tot aan het spoorwegstation van Mechelen. Alle betrokken gemeenten (Kontich, Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Mechelen) hebben reeds hun toestemming gegeven voor de geplande investeringen. In Duffel komen er twee fietsbruggen, één over de Nete en de andere over de Mechelsebaan. De provincie hoopt binnen enkele jaren een veilige non-stop fietsverbinding te hebben tussen het Centraal station van Antwerpen en het station van Mechelen.

Fietstunnel onder de Edegemsestraat in Hove

Aan de drukke Edegemsestraat komt er een fietstunnel onder de weg en dit vlak naast de spoorweg. Normaal gezien wordt deze tunnel in de maand november op zijn definitieve plaats geschoven. Hierdoor zal de Edegemsestraat gedurende enkele weken onderbroken zijn voor alle autoverkeer. De nodige wegomleidingen worden voorzien. De zwakke weggebruikers zullen steeds door kunnen. Er komt ook een nieuwe parking voor enkele tientallen auto’s in de Kasteelstraat ter hoogte van het bestaande spoorwegperron. Deze investering moet de huidige parkeerdrukte rond het station van Hove (Leliestraat en Statielei) wat doen verminderen.

Foto’s (c) Gazet van Hove.