dehovenaar logoOnze confrators van dorpskrant “De Hovenaar” vieren dit jaar hun 40-jarig bestaan. Wij wensen hen alvast nog veel feest- en schrijfgenot.

In 1966 verscheen voor het eerst het dorpskrantje “De Hovenaar”. Vandaag blijft “De Hovenaar” het Hovese dorpsleven maandelijks met een kritisch oog volgen.

Onder impuls van Henri Degrauwe werd in januari 1966 voor het eerst “De Hovenaar” uitgegeven. Het was een reactie op het blaadje “Hovaria”, dat echter partijpolitiek gebonden was. Degrauwe was de eerste verantwoordelijke uitgever van het blad en bleef dit tot aan de oprichting van de gelijknamige vzw De Hovenaar in 1967. Jarenlang schreef hij alleen de hoofdartikels die streefden naar vernieuwing en herbronning van de gemeente. Nadien nam Ivo Roels het roer over. Roels deed heel veel voor de dorpskrant. Tijdens stille periodes zorgde hij samen met drukker Jenne

Hoogstoel voor de voortzetting van de Hovese dorpskrant.

In 1985 werd “De Hovenaar” voor vijf jaar uit circulatie genomen wegens gebrek aan opvolging en door de gezondheidsproblemen van Roels.

In 1990 startte een nieuwe ploeg vrijwillige medewerkers onder voorzitterschap van Rudi Lecoutre met een maandelijkse uitgave van het blad.

Vandaag bestaat het redactiecomité uit acht mannen – geen enkele vrouw – die ieder instaan voor een bepaald onderwerp uit de gemeente (politiek, middenstand, cultuur, sport, verenigingsleven, scholen, enz …).

De dorpskrant oogt nu mooi en maandelijks worden de acht bladzijden vlotjes volgeschreven. Een aantal plaatselijke middenstanders zorgen voor een financiële ondersteuning door advertentieruimte te kopen.

 

Residentiële gemeente

De Hovenaar bekijkt het dorpsleven vanuit een positieve en kritische kant. Soms ook ludiek. Als er bepaalde dingen mislopen klaagt met dat aan. Goede dingen schrijft men ook. Hove is sedert de laatste oorlog geëvolueerd van een landbouwersgemeente tot een residentiële gemeente van meestal bemiddelde

burgers. De Hovenaar telt een 400-tal abonnees (15% van de Hovese gezinnen)

en ligt ook te koop in een aantal plaatselijke krantenwinkels. De lezers van De Hovenaar situeren zich in de culturele middenklasse. Het wordt goed gelezen want als er kritische stukken verschijnen komt er ook meestal de nodige reactie.

De Hovenaar staat volledig onafhankelijk van eender welke politieke partij of drukkingsgroep. De redactieleden zijn afkomstig van verschillende horizonten. In Hove gebeurt er eigenlijk weinig wat niet op de redactie van De Hovenaar geweten is. In een dorp lopen er nog veel tipgevers rond.

 

Een webstek

Sedert enkele maanden heeft De Hovenaar ook een webstek: www.dehovenaar.be .

Belangrijk voor wat achtergrondgeschiedenis van de dorpskrant, enkele archiefstukken en een wedstrijd met mooie prijzen.

Verdere info bij hoofdredacteur Theo Nuyts, Jozef Mattheessensstraat 20 in 2540 Hove. De Hovenaar verschijnt 10 maal per jaar. Losse nummers kosten1 euro. Een jaarabonnement kost 9 euro, te storten op bankrekeningnr. 733-0367828-34 met vermelding van je naam en adres.