frank swaelenDe gewezen burgemeester van Hove overleed op zondag 23 december 2007 in Antwerpen.

Frank Swaelen (° 23 maart 1930) studeerde rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven. In 1956 werd hij secretaris-generaal van de Nationale Confederatie van de Ouderverenigingen (van het katholiek onderwijs). Hij was lange tijd de onderwijsspecialist van de toenmalige CVP.
In 1966 werd hij nationaal secretaris van de toen nog unitaire CVP-PSC, in opvolging van Leo Tindemans. Na de splitsing van de CVP-PSC in 1968, bleef hij secretaris van de CVP. In 1968 kwam hij in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.
Hij was in die periode ook nauw betrokken bij de uitbouw van de Universiteit Antwerpen en later ook bij de eenmaking ervan. Later zou hij dit nog eens overdoen : hij was ook nauw betrokken bij de oprichting van de Karel de Grotehogeschool, de fusie van 13 Antwerpse hogescholen. Daarvan bleef hij voorzitter tot enkele jaren geleden.

Burgemeester
Van 1971 tot 1988 was hij burgemeester van Hove. Hij zorgde ervoor dat het gemeentecentrum werd omgebouwd van een oude kasseiweg tot een moderne brede boulevard. Er kwamen ook verschillende nieuwe verkavelingen in de gemeente (NLM-wijk en de verkaveling achter het gemeentehuis). Hove kreeg een sporthal en een cultureel centrum.

Politieke analisten beweren dat hij ervoor zorgde dat het kleine Hove in 1976 aan de fusie van gemeenten ontsnapte. In 1973 werd hij lid van de Raad van Bestuur van het Gemeentekrediet van België (het latere Dexia), om er in 1986 voorzitter van te worden tot in 1994.

Minister
Frank Swaelen had een grote belangstelling voor de onderwijsmaterie. In 1980 werd hij minister van iets totaal anders: Landsverdediging.
Swaelen werd in 1981 voorzitter van de CVP. Hijzelf noemde zich een verzoener. Hij bleef CVP-voorzitter tot in 1988.
In 1988 werd hij voorzitter van de Senaat.
Een vlek op zijn voorzitterschap is de zitting waarin Albert II de eed aflegde als Koning en de anarchist Jean-Pierre Van Rossem de zitting verstoorde door ‘Leve de republiek te roepen’.
In 1995 werd hij tot Minister van Staat benoemd.
In 1999 nam Swaelen afscheid van de actieve politiek. Hij bleef nog voorzitter van Karel de Grotehogeschool en ook van het IT-bedrijf Real Software in Kontich.