Het gemeentelijk infoblad “Info Hove” van de maand oktober werd pas op dinsdag 7 oktober in de brievenbussen van de Hovenaars gestoken. Tijdens de eerste zeven dagen van die maand gingen er in de gemeente zeker 28 officiële activiteiten van verenigingen door. De laattijdige verspreiding van het Infoblad zorgde ervoor dat sommige verenigingen weinig of geen reclame konden maken voor hun activiteit en zo schade leden. In de maand november kregen de Hovenaars hun “Info Hove” op dinsdag 4 november in hun brievenbus. Er zijn duidelijk grote problemen bij De Post.

 

De sterk verhoogde distributieprijs is één zaak. Sommige kleine gemeenten moeten aan De Post tot 5.700 euro meer betalen op jaarbasis. Een aantal bijkomende regels maken de huis-aan-huisbedeling bovendien tot een voorbeeld van Kafkaiaanse logica : Een precieze uitreikingsdatum (de laatste donderdag van de maand bv.) kan niet meer voor De Post. Distripost spreekt nu van een ‘uitreikingsweek’. In de praktijk gaat het regelmatig om een uitstel met enkele weken; Losse folders of katernen van een ander formaat (bv. voor 11.11.11) kunnen niet meer in het gemeentelijk infoblad; Alle zendingen moeten naar een “MastPost(Hyper)Centrum” om daarna opnieuw naar de gemeente gebracht te worden. De communicatie loopt niet langer via het lokale postkantoor maar via het nationale “Service Centre” (= wachtlijsten, van het kastje naar de muur, Franstalige respondenten die geen Nederlands kunnen of willen spreken); Gemeenten moeten vooraf en dikwijls nog cash betalen; van een factuur nadien is geen sprake meer ; Afvalkalenders (afvalintercommunales) of bewonersbrieven voor een select aantal straten kunnen niet meer : het moet gaan om een volledige postronde in een gemeente.

De gemeenten vroegen de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (V.V.S.G.) tussenbeide te komen. Ook de Vereniging voor Overheidscommunicatie Kortom kaartte het dossier aan. De gemeentebesturen vragen op korte termijn een nieuwe regeling. Zij willen voorstellen die uitgaan van een soepele samenwerking tussen het lokale postkantoor en het lokale gemeentebestuur en een aparte regeling voor de lokale huis-aan-huiszendingen (in plaats van de huidige nationale regeling die gemaakt is op maat van nationale klanten zoals grootwarenhuizen). Wordt zeker vervolgd.