We hebben kennis van meerdere inbraken in private woningen en wagens over heel het grondgebied van de gemeente Hove tijdens de eerste maanden van 2008. Veel mensen hebben schrik om het slachtoffer te worden van inbraken, car- of homejackings, overvallen, enz … Alle leeftijdsgroepen hebben schrik, niet alleen oudere dames. De burgemeester bevestigde deze feiten en maakte op de gemeenteraad misdaadcijfers bekend voor Hove.

In Hove waren er in het jaar 2005 welgeteld 34 inbraakpogingen en 44 geslaagde inbraken (totaal 78), in 2006 waren er 23 pogingen en 21 geslaagde inbraken (totaal 44), in 2007 waren er 36 pogingen en 43 geslaagde inbraken (totaal 79). Tijdens de eerste drie maanden van 2008 waren er reeds 13 inbraakpogingen en 17 geslaagde kraken (totaal reeds 30).

In de cijfers zit geen constante, er zitten golfbewegingen in. Veel hangt af of de politie al dan niet een bende kan oprollen. In januari 2008 waren er 13 misdaden en in maart 2008 waren er 17. In maart jl. was er een betrapping en aanhouding op heterdaad aan de Lintsesteenweg. Op 22 maart jl. werden twee dames op heterdaad betrapt en aangehouden en begin april jl. kon de politie twee minderjarigen onderscheppen in de Geelhandlaan na een inbraak wat verderop. Bij deze inbraakgolven bestaan de daders meestal uit rondtrekkende Oost-Europese misdaadbendes die dikwijls van op grote afstand opereren en vaak zeer brutaal te werk gaan.

In de toekomst zal het gemeentebestuur terug een thema-avond rond veiligheid organiseren in samenwerking met de politiezone HEKLA.

Beveiliging is fiscaal aftrekbaar

In 2006 werd er in België in 67.500 woningen ingebroken, dat zijn liefst 184 inbraken per dag. Met inbraakpreventie kan men reeds veel bereiken. Een dief die binnen de drie minuten een woning niet kan binnendringen, geeft het meestal op en gaat verder proberen.

Mensen die hun gezinswoning beter beschermen tegen inbraak of brand, krijgen hiervoor een belastingaftrek van maximum 170 euro. Dat bedrag wordt vanaf 1 januari 2009 opgetrokken tot 500 euro. Die aftrek krijgen eigenaars of huurders die investeren in brandblusapparaten, brandwerende deuren, inbraakwerend glas, beveiligingssystemen en alarm- en camerasystemen.

Ook voor zelfstandigen en ondernemers is de belastingaftrek als beroepskosten verhoogd tot 120 procent. Volgens een onderzoek van het ministerie van Binnenlandse zaken gelooft het merendeel van de winkeliers in preventie, maar toch heeft een meerderheid zelf nog niets gedaan op gebied van preventiemaatregelen tegen diefstallen.