Door het “drama in de crèche van Dendermonde” en de “gewapende overval op een school in Alleur” nabij Luik zijn vele ouders in paniek geschoten en vrezen dat dit voorval ook in hun  gemeente zich kan voordoen.

Om soortgelijke en/ of andere incidenten aan scholen en kinderopvangplaatsen, enz… zoveel mogelijk te voorkomen, nemen scholen en kinderopvangplaatsen nu de nodige veiligheidsmaatregelen. De Vlaamse regering trekt er zelfs extra geldmiddelen voor uit.

We onderzochten de situatie in Hove.

Veilig naar school ARS– In het kinderopvangverblijf “De Mikado” aan de Onderwijsstraat bestaan er voldoende procedures voor hoe het personeel moet reageren bij een ramp, een incident. Deze procedures worden jaarlijks met het personeel besproken en ingeoefend. De brandweer controleert jaarlijks het gebouw op zijn veiligheid.

– De gemeentelijke basisschool en de basisscholen van het GO!-onderwijs en het vrij onderwijs doen voldoende inspanningen in verband met verkeersveiligheid en verkeerskunde. Alle scholieren zijn in het bezit van een fluoriserend vestje om zich veilig in het verkeer te bewegen. Er is ook voldoende toezicht dat personen vreemd aan de school er niets te zoeken hebben.

– De gemeente Hove heeft een vacature open verklaard voor een rampenambtenaar. Deze persoon zal meewerken aan de opmaak van de gemeentelijke nood- en interventieplannen. Hij zal ook het secretariaat van de lokale veiligheidscel organiseren.

 

Regina Pacis Instituut = zeer veilige school

Regina PacisEen recente wetenschappelijke studie over Deinze van de Universiteit Gent bracht aan het licht dat zeven op honderd leerlingen in het middelbaar onderwijs wapens bij zich hebben om zich op school te verdedigen tegen mogelijke agressors. Volgens de bevindingen van de onderzoekster is de toestand in Deinze hetzelfde in heel Vlaanderen. Gelukkig kunnen we deze cijfers tegenspreken voor de gemeente Hove.

Het Regina Pacis Instituut is de enige middelbare school in Hove en staat zeer goed aangeschreven want men trekt veel leerlingen aan tot ver buiten de Hovese gemeentegrenzen. Vroeger was het een zuivere meisjesschool, sedert enkele jaren lopen er ook meer en meer jongens school. Allemaal zeer deftige leerlingen.

De voorbije drie jaar werd er in de school geen enkele onregelmatigheid of incident vastgesteld. Het enigste dat men eventueel kan vermelden is dat het tekenmateriaal van de leerlingen voor de les plastische opvoeding wat te scherp was. Indien er zich problemen zouden stellen, dan worden die direct strikt opgevangen door de bevoegde diensten. Verdere info : www.regpacho.be.

 

Verkeersopvoeding voor moedwillige scholieren

In Hove worden jonge verkeersovertreders streng opgevolgd door de diensten van de politiezone HEKLA. Bij een vastgestelde verkeersovertreding door het kind worden de ouders aangeschreven over het gedrag van zoon/dochterlief. Bij een derde overtreding moeten de kinderen verplicht verkeersles volgen bij de politie. Indien de kinderen niet komen opdagen wordt het dossier overgemaakt aan het parket voor verdere behandeling. Verdere info : www.hekla.be .