Onze bevolking veroudert.

Dit heeft zijn gevolgen op het vlak van de dienstverlening naar de senioren toe.

Mortsel telde in 2006 juist 1.325 inwoners ouder dan 80 jaar. In 2010 zal dit aantal met 15% gestegen zijn, in 2015 met 20%, in 2020 met 22%. In 2025 is er een daling tot +14% (= oorlogsgeneratie 1940-45, er werden toen minder kinderen geboren).

Wat de programmatie van de rusthuizen betreft heeft Mortsel recht op 353 rusthuisbedden. Vandaag zijn er 230 erkend, er worden er 120 extra gepland.

Op het vlak van de kortverblijven heeft Mortsel recht op 11 bedden. Vandaag is er geen enkel aanwezig. Er worden er dus 11 gepland.

Mortsel heeft recht op 124 serviceflats. Vandaag zijn er 83 erkend. Er worden er 40 gepland.

RVT Mayerhof is aan zet

Gelet op de situatie van onze regio (= Mortsel, Borsbeek, Boechout, Hove, Edegem en Antwerpen), de specifieke behoeften in Mortsel en de eigen opdracht en visie in de uitbouw van de ouderenvoorzieningen heeft de vzw Sint Carolus Mayerhof grote plannen inzake de uitbouw van een woon- en zorgcentrum tegen 2012.

40 serviceflats

In het verleden werd het opnamebeleid niet toegespitst op de graad van zorgafhankelijkheid. Er werd enkel rekening gehouden met de rangorde van de inschrijvingen. Zo werden relatief meer valide bejaarden opgenomen in het Mayerhof dan in andere rusthuizen. Naast de zorgafhankelijkheid spelen nog vele andere factoren een rol om te verhuizen naar een rusthuis zoals daar zijn de hoge leeftijd, mentale desoriëntatie, dementering, onveiligheid, ver afgelegen familie, vereenzaming, een te groot geworden woning.

Voor een aantal bejaarden biedt een serviceflat, vlak aanleunend aan een rusthuis, een optimale oplossing. Aan de Fredericusstraat 89 komen 40 serviceflats.

Men richt zich naar licht zorgbehoevende bejaarden en naar koppels, waarvan ten minste één partner zelfredzaam is.

Door de oprichting van deze serviceflats zal de druk op de huidige rusthuiswoongelegenheden om minder zwaar zorgbehoevende ouderen op te nemen verminderen.

Acht woongelegenheden kortverblijf

De fundamentele optie om bejaarden zo veel mogelijk in hun natuurlijke en vertrouwde omgeving te handhaven heeft geleid tot een toename van de thuiszorg. De mantelzorg speelt hier een essentiële rol. Deze staat continu onder druk, zeker als deze mantelzorg op de schouders van één familielid terugvalt. Zorg dragen voor een familielid die hoogbejaard of zwaar hulpbehoevend is, weegt zwaar door en put de mantelzorgers fysisch en emotioneel uit. Een tijdelijke opvang in een centrum voor kortverblijf kan hier de oplossing zijn.

Er komen acht woongelegenheden kortverblijf op de campus aan de Fredericusstraat. Het kortverblijf heeft in eerste instantie de intentie om ondersteunend op te treden voor de partner, mantelzorger of thuiszorger die in normale omstandigheden de zorg van de betrokkene voor zijn rekening neemt.

Het is de bedoeling dat de oudere – na een beperkt verblijf in het centrum – terug kan naar zijn oorspronkelijke woonomgeving.

Het kortverblijf zal ook openstaan voor ouderen die palliatief zijn. Ouderen kunnen er ook terecht na een ziekenhuisopname, waarbij er geen medische indicaties zijn voor verder verblijf, maar omwille van de zorgnood nog niet terug naar huis kunnen.

Bouw van een volledig nieuw rusthuis (140 bejaarden)

Het huidige gebouw dateert van 1967. Het gebouw is nog in goede staat maar er zijn permanent veel onderhoudswerken noodzakelijk. De vzw Sint Carolus Mayerhof wenst een rusthuis aan te bieden dat voldoet aan de veranderlijke noden en comfortverwachtingen van zorgbehoevende bejaarden.

Men heeft beslist om een geheel nieuw complex te bouwen, vlak naast het bestaande gebouw, meer gericht naar de Fredericusstraat en de spoorweg in de vorm van een acht. Tijdens de bouw blijft het huidige gebouw in dienst. Nadien verhuizen de bewoners naar de nieuwbouw en wordt het huidige gebouw afgebroken.

Met een volledige nieuwbouw wenst men het comfort van de bewoners te verhogen (grotere kamers, internet, enz…) en tegemoet te komen aan de erkenningsnormen, de brandveiligheid en de energieprestatieregelgeving.

Dementerenden

De toenemende vergrijzing zal zeker een toename van het aantal dementerenden met zich meebrengen. Hiermede werd rekening gehouden door de uitbreiding van het aantal leefgroepen specifiek gericht op dementerenden. Hiervoor wordt een volledig nieuw wooncomplex opgericht voor 48 woongelegenheden, met de nodige aandacht voor ruimere leefruimten en revalidatie- en animatieruimte, voor comfort en huiselijkheid.

Verdere info: www.mayerhof.be