Hekla bordDe politiezone HEKLA (Hove, Edegem, Kontich, Lint en Aartselaar) stelde hun jongste jaarverslag 2008 aan de pers voor. We noteerden enkele opmerkelijke gegevens.

2008 was voor de PZ HEKLA op vele vlakken een bijzonder jaar. Niet in het minst omwille van de verhuis naar ons nieuw centraal Hoofdcommissariaat aan de Prins Boudewijnlaan in Edegem, de gefaseerde interne verhuisbeweging die erbij hoorde en de fusie van enkele diensten. Bovendien waren de opendeuractiviteiten in september bijzonder succesvol maar zeer personeelsintensief. Er kwamen 8.000 toeschouwers opdagen.

Daling aantal diefstallen, geen verkeersdoden

Op het vlak van woninginbraken verging het HEKLA in 2008 veel gunstiger dan in 2007. Men  noteerde een daling van diefstallen in woningen, of pogingen ertoe, van 520 in 2007 naar 393 in 2008. Dit is het 2de beste cijfer sedert onze metingen in 1996 en wordt voorlopig alleen maar overtroffen door het jaar 2006.

Het aantal diefstallen in voertuigen of pogingen blijft verder significant dalen, nu van 369 naar 257. In de marge van dit fenomeen worden we wel geconfronteerd met een merkwaardig verschijnsel namelijk diefstal van airbags in voertuigen.

In dit verband kunnen we stellen dat de kwantiteit van de diefstallen marginaal blijft maar de verhouding van de feiten gepleegd in HEKLA tegenover de rest van het gerechtelijke arrondissement Antwerpen buiten proportioneel hoog ligt. De daders focussen zich blijkbaar voor dit fenomeen op de wijk Molenveld in Edegem en de Volkswagens en Seats hebben blijkbaar de voorkeur. Wellicht is de nabijgelegen oprit van de autostrade E19 niet vreemd van dit gegeven.

Eveneens goed nieuws op gebied van verkeersongevallen. In 2008 viel geen enkele verkeersdode te betreuren in onze zone. In 2007 waren dit er nog 3.

De verkeersongevallen met gekwetsten bleven ongeveer status quo. Ze stegen van 298 naar 302 terwijl het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar 323 was.

Twee andere aandachtspunten zijn intrafamiliaal geweld en overlast bij fuiven. Op gebied van intrafamiliaal geweld stijgen de vaststellingen lichtere mate en de aanhoudingen in hogere mate wat wellicht het bewijs is van de verhoogde aandacht van politie en parket voor dit fenomeen.

Er bleef een actief opvolgingsbeleid bij de aanwezigheid en toezicht op fuiven. De metingen wijzen uit dat een en ander goed onder controle blijkt te zijn toch dat verdere opvolging aangewezen is.

Op het gebied van drugs is de schijnbaar nieuwe trend niet doorgezet wat betreft de ontdekking van drugsplantages. Het totaal aantal processen-verbaal in deze materie is licht gedaald (van 233 naar 205).

Het aantal vaststellingen van dealen aan minderjarigen is echter licht gestegen. Deze vorm van criminaliteit blijft een grote bezorgdheid van de onderzoekers.

Hiervoor werd er hard gewerkt aan punctuele dossiers die enkele malen tot successen hebben geleid.

 

Wijkwerking

De politiezone HEKLA heeft 21 wijkagenten voor 72.517 inwoners (dit is 1 wijkagent voor 3.456 inwoners). De wijkteams worden op de website www.hekla.be voorgesteld en de wijkagenten kunnen via een zoekfunctie op straatnaam opgezocht worden.

De belangrijkste taken van een wijkagent zijn :

  • door de aanwezigheid in zijn wijk is de wijkagent het eerste aanspreekpunt voor de inwoners;
  • het opsporen en helpen oplossen van kleine ontluikende conflicten;
  • het uitvoeren van preventieve controles om bij te dragen tot het bevorderen van het veiligheidsgevoel onder de bevolking;
  • uitvoeren van opdrachten van het parket ( verhoor getuigen, slachtoffers, overtreders, … );
  • uitvoeren opdrachten van het gemeentebestuur ( controle inschrijving nieuwe inwoners, … ).

 

Interventies 2008 per gemeente

Aantal HEKLA-aandeel :

Hove : 763  (8,94 %), Edegem : 2.664 (31,24%), Kontich : 2.997 (35,13%), Lint : 570 (6,68%),
Aartselaar : 1.536 (17,82%), Totaal HEKLA : 8.530 (=100%).

In 2008 werden 8.530 interventies uitgevoerd (met een gemiddelde per maand van 710). Er is (een te verwaarlozen) stijging in vergelijking met 2007. De drukste maanden waren mei en juni 2008 met elk respectievelijk 798 tussenkomsten. De rustigste maand was september met 653 interventies.

Sedert enkele jaren werkt de PZ Hekla nauw samen met het Communicatie- en Informatiecentrum (CIC) van de federale politie, gelegen in Wilrijk aan de Boomsesteenweg. Het CIC registreert de oproepen en ondersteunt actief de interventie-, verkeers- en wijkploegen op het terrein.

  • Uit hun jaarrapportering blijkt dat de meeste tussenkomsten van onze ploegen zich situeren op vrijdag en zaterdag met een piek in de namiddag en rond middernacht.
  • Gemiddeld wordt er 1,3 melding per uur geregistreerd, over het volledige jaar genomen.
  • De meeste tussenkomsten worden gevraagd voor verdachte situaties, personen en toestanden, wat de alertheid van onze inwoners aantoont.
  • Verder neemt het akteren van ongevallen met stoffelijke schade en met gekwetsten, bemiddelen in geschillen en vaststellen van inbraken een groot deel van onze tijd in beslag.
  • Opvallend is wel dat men bijna éénmaal per dag de politie belt voor een loslopend dier.
  • De meeste tussenkomsten van de politie situeren zich voor het eerst in Kontich, met daarna Edegem op een tweede plaats.
  • De politie is in 60% van eender welke oproep binnen de 10 minuten ter plaatse. Voor een dringende tussenkomst geldt dit zelfs in 87 % van de gevallen.

Af en toe levert HEKLA ondersteuning aan de ploegen van de nabije politiezones, waarbij de meeste tussenkomsten plaatsvinden in de PZ Rupel en Minos (Mortsel-Boechout). Omgekeerd leveren deze collega’s ook regelmatig bijstand aan HEKLA. De ondersteuning van de federale politie aan de HEKLA-zone is ook gestegen tegen vroeger.

Ook bijstand aan de verkeersdienst tijdens Bob- en Wodca-acties behoren tot de taak van de interventiemensen.

Verdere info : www.hekla.be .