Tijdens de komende wegeniswerken aan de oost-west-as willen de Hovese  middenstanders hun handelszaken zoveel mogelijk draaiende houden. De betrokken Hovenaars wensen nog op een redelijke manier hun woning te bereiken/te verlaten.

Een studie/verkeerssimulatie van mogelijke verkeersstromen door de gemeente – tijdens de verschillende fases van ingrepen – moet het de middenstanders en alle betrokken Hovenaars mogelijk maken een beter inzicht te krijgen op de uitdagingen die hen te wachten staan. Een aantal Hovese middenstanders denkt eraan om (“tijdelijk”) de gemeente te verlaten als de grote werkzaamheden in het centrum zullen plaatsgrijpen. Volgens burgemeester Luc Vuylsteke de Laps “zal de communicatie tijdens de werkzaamheden belangrijk zijn. Ten gepasten tijde zal over elke fase van de werken een adequate communicatie gebeuren zowel naar de Hovese inwoners als ruimer. De middenstand zal uitgenodigd worden om te zetelen in een begeleidingsgroep om mee maatregelen uit te werken voor elke fase.” Voor de financiële tegemoetkoming aan handelaars wijst de burgemeester naar de regeling die door het Vlaams Gewest werd uitgewerkt. Het is een participatiefonds waarvoor afdrachten voor geregeld worden en waar onder specifieke voorwaarden tegemoetkomingen worden van betaald. De burgemeester stelt verder dat het hem niet bekend is dat er een vraag is vanuit de middenstand voor logistieke steun of dat er nood is aan het plaatsen van noodcontainers voor tijdelijke winkelinrichtingen.

De Hovese middenstand wenst dat de geplande werken zo snel mogelijk starten, zodat nadien de handelsactiviteiten in betere omstandigheden kunnen worden uitgeoefend.

In de ereloonoveréénkomst met het studiebureau Stramien staat voor het project verlichting een bedrag voorzien van 700.000 euro. Er wordt een speciale aanbestedingsprocedure opgestart voor een lichtstudie omdat de problematiek van de verlichting zo groot geworden is qua lichtaansturing, hoge rendementsverlichting, alternatieve lichtsystemen, enz … In overleg met Stramien werd dit gedeelte uit de ereloonoveréénkomst geschrapt.