Tijdens (lange) vakantieperiodes duiken ze weer op, jongeren die langdurig op een bepaalde plaats op straten en pleinen rondhangen. Op de hangplek wordt stoer gedaan, vaak onder het genot van snoepjes, frisdranken, bier, sigaretten en soms al drugs. Sommigen tonen hun kunstjes met een motorfiets of een skateboard om het andere geslacht te imponeren. Bijna alle Vlaamse gemeenten worden vandaag met dit fenomeen geconfronteerd.

Hoewel het verschijnsel van rondhangende jeugd zeer oud is, wordt het vooral de laatste decennia als een probleem gedefinieerd. Hangjongeren zijn meestal puberende jongens tussen 12 en 18 jaar oud en iets vaker dan gemiddeld vroegtijdig schoolverlater. Ze vervelen zich tijdens lange vakantieperioden en zoeken dan contact op straat met leeftijds- en lotgenoten.

Buurtbewoners, vooral ouderen, ervaren overlast in de vorm van lawaai en ergernis over achtergelaten rommel en besmeuring van het openbaar domein met sigarettenpeuken, kauwgom, speeksel, kapotte flessen en lege bierblikjes. Ze voelen zich vaak onveilig in nabijheid van deze hangjongeren. Die onveiligheid wordt niet enkel door ouderen ervaren. Ook andere bewoners en vrouwen voelen zich onveilig als er luidruchtig (seksuele) opmerkingen worden gemaakt of naar hen wordt gefloten. Hangjongeren worden vaak als intimiderend beschouwd, zowel door hun houding als door hun aantal. Ook andere jongeren, kunnen worden afgeschrikt doordat zij zich ongemakkelijk of zelfs bedreigd voelen door deze hangjongeren die hun vertrouwd speelterrein inpalmen en er “hun wetten stellen”.

Vandalisme
Het loopt echter uit de hand wanneer een aantal jongeren tegen elkaar beginnen stoer te doen en vandalismestreken uithalen om elkaar te imponeren.

Op de jongste politieraad van de zone H.E.K.L.A. (Hove-Edegem-Kontich-Lint-Aartselaar) van donderdag 25 juni j.l. kwam de problematiek van hangjongeren ter sprake naar aanleiding van een reeks incidenten in de gemeente Aartselaar.  Een groep van meer dan 20 hangjongeren tussen 13 en 15 jaar verstoren het openbaar leven in Aartselaar en brengen heel wat schade toe aan het openbaar domein, zoals de kerk, maar ook het kerkhof.
Politieraadslid Marleen Van den Eynde vroeg de korpschef op welke manier men optreedt tegen zulke jongeren en of deze jongeren zullen gestraft worden, of het louter bij preventief optreden blijft ?  De korpschef bevestigde dat het probleem in Aartselaar nog maar zeer recent is, waardoor er momenteel enkel preventief wordt opgetreden. Enkele ouders werden op het lokaal politiekantoor ontvangen om te spreken over het wangedrag van hun kinderen.  Slechts wanneer de situatie uit de hand blijft lopen zal men sanctionerend optreden.
In Kontich werden 2 jongeren ingezet voor het afhandelen van gemeentelijke taken, als werkstraf na vandalisme. Het Gemeentelijk reglement Administratieve Sancties laat toe om op te treden tegen jongeren die iets mispeuterden.

Hangjongeren een alternatief geven
Gemeentebesturen die toekomst gericht denken werken een beleid uit rond hangjongeren.

In de gemeente Willebroek werd een folder uitgegeven en een campagne opgezet rond hangjongeren. Deze jongeren hebben het niet altijd slecht voor met het openbaar domein. Zij mogen met elkaar afspreken op pleintjes, speeltuinen en gemeentelijke parken, maar het is echter ontoelaatbaar wanneer zij schade aanbrengen aan het openbaar domein, of voorbijgangers of  buurtbewoners verstoren met hun gedrag. Je kan echter maar aan een sanctionerend beleid beginnen als het preventief luik voldoende is uitgewerkt. De gemeentelijke jeugddiensten hebben dan ook een belangrijke taak om deze jongeren duidelijk te maken wat kan en niet kan, wanneer zij zich op het openbaar domein begeven.

In de Limburgse gemeente Riemst had men enkele jaren geleden ook veel problemen met hangjongeren met alles erop en eraan (lawaai, vechtpartijen, drugs, enz,…). Het gemeentebestuur liet deze jongeren op hun plaats van samenkomst  een ontmoetingsruimte bouwen, “een lummelhoek”. De jongeren kregen het beheer en het onderhoud van deze ruimte. Een oudere jongere werd aangesteld als leider van het project. De gemeentelijke jeugddienst gaf de nodige intellectuele en logistieke ondersteuning. Na enkele weken verdween alle overlast in Riemst. Een tijdje later stichtten deze gewezen hangjongeren een sportclub die vandaag meer dan 120 leden telt. Het probleem van de hangjongeren is in de gemeente Riemst verdwenen. De kwetsbare jongeren werden er maatschappelijk geïntegreerd en kunnen hun overtollige energie kwijt in hun sportclub.

Coverfoto (c) Wikipedia/ Bouwe Brouwer.