Nieuws uit Hove (37)

Monument Paul van Ostaijen gestolen

Paul heeft in Hove drie kleine monumentjes staan die aan hem herinneren. Aan C.C. “De Markgraaf” naast de Sint-Laurentiuskerk staat een VTB-plaat met het wereldberoemde gedicht “Mark groet ’s morgens de dingen” dat zijn inspiratie in Hove vond.

Vandaag stellen we vast dat dit monument gestolen is door onbekenden. Het gemeentebestuur had reeds beslist dat na een grondige opkuisbeurt deze plaat in de toekomst zou opgehangen worden in de nieuw ingerichte bibliotheek.

De omgeving van het cultureel centrum en de kerk hebben de laatste tijd veel hinder van hangjongeren met alle bijhorende nare gevolgen. Heel waarschijnlijk bevindt de dader van deze diefstal / vandalenstreek zich tussen deze hangjongeren. Schepen van openbare werken Jo Ampe legde bij de politie klacht neer tegen onbekenden en stelde dat er een nieuwe plaat zal aangemaakt worden.

 

Massaal onkruid op de voetpaden

Over heel Hove rukt het onkruid massaal op, niet alleen in de straatgoten, maar nu ook massaal op de voetpaden. De zachte zomer is er voor een stuk de oorzaak van. Enkele grassprietjes tussen de straatstenen geven geen probleem, maar een hele oppervlakte wild gras, mossen, varens, enz… kunnen voetgangers op het voetpad zwaar in moeilijkheden brengen, zeker bij avond en nat weer. De herfst staat voor de deur. Een aantal inwoners vertikken het om het voetpad voor hun eigendom elementair op te kuisen. Het probleem doet zich voor over de hele gemeente. In het politiereglement staat duidelijk geschreven dat de eigenaars instaan voor het opkuisen van de voetpaden en de straatgoten voor hun eigendom. In appartementsgebouwen valt deze taak normaal op de schouders van de bewoners van de benedenverdieping. Dezelfde procedure telt als bij sneeuwval. Bij een mogelijk ongeval (bijv. vallen, beenbreuk) kunnen de boordeigenaars aansprakelijk gesteld worden en gerechtelijk vervolgd indien het slachtoffer kan aantonen dat door het wangedrag van de boordeigenaars het ongeval plaatsvond.

 

Gemeentelijke kunstacademie krijgt bijhuis in Boechout

Het gemeentebestuur van Hove en het gemeentebestuur van Boechout komen overéén dat er een filiaal van de gemeentelijke kunstacademie Hove wordt gevestigd aan de Lange Kroonstraat 1 in Boechout. Deze vestiging is pedagogisch en administratief afhankelijk van de vestiging in Hove. Deze overéénkomst werd aangegaan voor één jaar en is stilzwijgend hernieuwbaar. Het gemeentebestuur van Boechout zal instaan voor geschikte lokalen die beantwoorden aan de voorwaarden inzake hygiëne en bewoonbaarheid en het nodige didactische materiaal en schoolbenodigdheden ter beschikking stellen. Boechout zal ook instaan voor de onderhoud, de verwarming en de verlichting van de lokalen en een verzekering afsluiten tegen brand en burgerrechtelijke aansprakelijkheid. Hove zal een verzekeringspolis afsluiten dekkend de burgerlijke aansprakelijkheid van leerkrachten en leerlingen van het filiaal.

 

Denk aan onze kinderen

Het Oudercomité van de Gemeentelijke lagere Albrecht Rodenbachschool in de Onderwijsstraat is erg begaan met de veiligheid van alle kinderen. Voor de veiligheid is het van belang om de kinderen niet met de auto tot vlak voor de schoolpoort te rijden maar reeds te parkeren in de Geelhandlaan en dan de kinderen te voet te brengen en af te halen. Anders kan men de mogelijke fietsrijen in gevaar brengen.

In de omgeving van de school geldt de “zone 30”. Een aangepaste snelheid moet ervoor zorgen dat de kinderen veilig van en naar school kunnen, te voet of met de fiets.