Een aantal Vlaamse gemeenten zetten tijdens de zomervakantie jongeren in voor maatschappelijke doeleinden die de gemeenschap ten goede komen.

Dit is belangrijk in de strijd tegen de verveling van vele jongeren tijdens de “lange” zomervakantie, men poogt hangjongeren te integreren, hen toekomstperspectieven te geven.

Boomse jongeren vegen hun gemeente properIn de stad Boom werden afgelopen zomervakantie dertig zestienjarigen een week lang opgenomen in de gemeentediensten om te werken voor de plaatselijke gemeenschap. Van de 207 Boomse zestienjarigen die werden aangeschreven reageerden er 30 positief. Iedere dag presteerden de jongeren voor de gemeenschap met werkjes zoals straten vegen, parken onderhouden, speelpleinen in orde houden, enz … Het project bestaat al sedert 2000. De jongeren ontvangen een financiële vergoeding voor hun inzet en twee toegangstickets voor een festival.

In Hove lukt dit nog niet

De gemeente Hove probeerde tijdens de afgelopen zomervakantie leerlingen van het Hovese Regina Pacisinstituut te betrekken bij de mantelzorg rond de komende Mexicaanse griep. Men deed een oproep naar de leerlingen van het laatste leerjaar en naar de plaatselijke jeugdverenigingen. De respons was werkelijk zeer slecht: geen enkele reactie van Hovese jongeren om te werken als mantelzorger (boodschappen doen voor zieke medeburgers, enz…).

Als verzachtend argument voor de jongeren moet wel gesteld worden dat de communicatie tussen het gemeentebestuur en de schooldirectie van RPI ook niet optimaal was. Twee derde van de leerlingen van het Regina Pacisinstituut wonen buiten Hove en de leerlingen die in colleges, athena of technische scholen in de buurgemeenten les volgen werden niet aangeschreven door het Hovese gemeentebestuur.

In Hove is er nog veel werk aan de winkel om jongeren te integreren in het socio-culturele leven. Ze zijn er compleet afwezig. Wat er wel plaatsgrijpt zijn fuiven in het JOC aan de Paul van Ostaijenlaan met vaak overlast voor de buurtbewoners. Er zijn in de gemeente en de regio nochtans mogelijkheden genoeg om de Hovese jongeren meer maatschappelijk bewust te maken. We denken hier aan o.a. een bezoek van de brandweerkazerne in Edegem , politiezone HEKLA in Edegem, UZA in Edegem, Burgerbescherming in Brasschaat, Dierenasielen in Kontich, lessen EHBO m.m.v. Vlaams Kruis en/ of Rode Kruis Vlaanderen, bezoek rusthuis Hove, OCMW Hove, enz … .Deze activiteiten kunnen gebeuren i.s.m. andere gemeentelijke jeugddiensten uit de regio.