Discussie over GSM-straling

Verschillende studies wijzen uit dat GSM-straling schadelijk zijn voor mens en dier.

Het verband tussen gsm-straling en kankers is nu definitief aangetoond. Al jaren was dit verband in studies naar boven gekomen, maar de meest recente studie van de Wereldgezondheidsorganisatie neemt voor de meeste wetenschappers de laatste twijfel weg.

België is ook een van de meest ‘bestraalde’ landen ter wereld. In de meeste rondomliggende landen zoals Frankrijk en Engeland mag de veldsterkte van een gsm mast niet groter zijn dan 3 Volt per meter, maar in België lopen die waarden soms op tot 30 Volt per meter !

In Hove lopen er meer dan 2.000 kinderen school. Ouders stellen zich vragen naar het overmatig inplanten van gsm-masten in de gemeente. Een aantal inwoners van de gemeente hebben in hun woning problemen met GSM-straling al laten vaststellen door de bevoegde diensten. Volgens de burgemeester zijn er evenveel studies die de straling van GSM-masten relativeren. Men moet een onderscheid maken tussen de risico’s van de zendapparatuur en het persoonlijk gebruik van een gsm. Het gemeentebestuur weigerde onlangs nog de toestemming aan GSM-operator Mobistar voor de inplanting van een extra gsm-mast in de Paul van Ostaijenlaan vlak naast de sporthal.

 

Mexicaanse griep

griepspuitEr zijn problemen met de toekomstige inenting van de bevolking. De vaccins worden niet naar de gemeente gebracht, maar naar de apotheken.

In november start men met de inenting van de prioritaire doelgroepen (verpleegkundigen, verzorgenden, mantelzorgers, enz …) en de risicopatiënten. De gemeente zal het OCMW-dienstencentrum aan de René Verbeecklaan ter beschikking stellen van het ogenblik dat er een pandemie losbreekt.

De huisartsen zijn nog niet klaar voor de gratis vaccinatie van risicopatiënten tegen Mexicaanse griep. “Er blijft onduidelijkheid over registratie en verloning”, zegt Jos De Smedt van huisartsenvereniging Domus Medica.

Bij de huisartsen is er onduidelijkheid over hoe die gratis vaccinatiecampagne moet gebeuren. “De Waalse artsen en een aantal Vlaamse dokters weigeren te registreren. We weten evenmin hoeveel vaccinaties nodig zijn en of we hoogrisicopatiënten vervroegd mogen inenten” zegt dokter De Smedt.

 

Verlengde Onderwijsstraat is af

De verlenging van deze straat tot aan het voetbalveld van Hove Sport in technisch rond. De straat is voorlopig opgeleverd. De openbare straatverlichting is besteld. Fietsers kunnen naast het voetbalveld rijden tot aan de Lintsesteenweg. Later komt er nog een betere bestrating voor dit pad. Er zijn nog enkele private problemen tussen een aantal eigenaars van kavels i.v.m. de opmeting van de gronden. De gemeente is hierin geen betrokken partij.

 

Regularisatie illegalen nog geen succes

De federale overheid startte met een volgende ronde regularisatie van “mensen zonder papieren”. Vele van deze mensen kunnen niet in hun eigen onderhoud voorzien en zullen toegewezen worden aan de plaatselijke OCMW’s van de betrokken gemeenten voor allerlei vormen van steun.

Deze zoveelste regularisatiegolf gaat zijn invloed hebben op het socio-economische leven in de steden en gemeenten.

Volgens de meest negatieve prognoses zal ons land op termijn 360.000 nieuwe inwoners erbij krijgen. Al die mensen hebben recht op OCMW-steun. Dat zal onze gemeenten 32 miljoen euro kosten. Tel daar 70 tot 140 miljoen bij voor de inburgeringscursussen. Deze massale regularisatie zal een enorme impact hebben op de huizenmarkt en ons onderwijs.

In Hove loopt het zeker geen storm wat betreft de regularisatie van illegalen. Sedert begin september zijn er nog maar twee dossier ingediend voor regularisatie. Men moet een verblijfsperiode van 5 jaar kunnen aantonen. In totaal moet het OCMW van Hove 59 asielzoekers onderhouden. Deze mensen verblijven niet allemaal in de gemeente.