Vlaanderen blijft verder ontbossen en dit tegen alle eerder gemaakte politieke beloften in. Er is nog niet eens een derde van de 14.000 hectaren nieuw bos aangeplant, die tegen 2007 beloofd waren. En vorig jaar werd er 156 hectare bos met vergunning gekapt terwijl er amper 152 hectare nieuw bos bijkwam.

Voor het eerst sinds lang is Vlaanderen daarmee opnieuw een netto ontbosser. Dat blijkt uit de derde Bosbarometer van de Vereniging voor Bos in Vlaanderen (VBV).

De doelstelling van 769 hectare netto-bosuitbreiding per jaar haalt Vlaanderen voor het zoveelste jaar op rij niet, stelt de VBV. De vereniging vreest dat de balans nog veel negatiever is dan blijkt uit deze cijfers. “Het gaat hier enkel om de vergunde ontbossingen. Illegale ontbossingen en administratieve vertragingen zorgen ervoor dat de oppervlakte ontbossingen ongetwijfeld nog een pak hoger lag in 2008”, zegt Bert De Somviele, directeur van de VBV.

Het jaar 2007 was de deadline voor het uitvoeren van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, waarin ook staat dat er 13.664 hectare bossen moesten bijkomen. Momenteel is er slechts 4.000 hectare bijkomend bos gerealiseerd, wat nog geen derde is van de doelstelling.

Boshoekstraat 109 dreef

Geen bomenbank voor Hove

Deze dramatische toestand werd op de jongste Hovese gemeenteraad besproken. Ook Hove ontbost jaarlijks verder. Enkele jaren geleden werden er naast de spoorweg ter hoogte van de Statielei ruim tweehonderd eiken en beuken gekapt omdat ze zogezegd een gevaar zouden inhouden voor de spoorwegberm. Vele inwoners laten op hun domein bomen kappen om meer zon binnen te krijgen. De eigenaars moeten van de betrokken gemeentediensten slechts minimaal nieuwe boompjes aanplanten.

Op de gemeenteraad werd voorgesteld om een Hovese bomenbank op te richten met de natuurlijke rijkdommen van de gemeente (eikels, kastanjes, beukennoten, enz…). Deze bomenbank zou in het gemeentepark komen te liggen, achter het sportcafetaria waar er nog voldoende ruimte is. De scholieren van de vier Hovese basisscholen zouden de bomenbank aanleggen en geregeld o.l.v. de onderwijzers komen onderhouden. Kwestie van wat praktische natuurkennis op te doen in de eigen gemeente. De middelbare leerlingen van de economische afdeling van het plaatselijke Regina Pacisinstituut zouden via een mini-onderneming het geheel administratief en commercieel beheren. Kwestie van de theorie uit de lessen economie en boekhouden om te zetten in de praktijk, leren samen te werken met andere scholen en er uiteindelijk nog een klein beetje winst aan over te houden. De gekweekte bomen worden verkocht aan het gemeentebestuur, belangstellende Hovenaars en anderen. Schepen van leefmilieu Hilde Van Driessche vond het plan iets te ambitieus en stelde ook “dat de kwaliteit van de Hovese eikels niet voldoende is om er een bomenbank mee aan te leggen in tegenstelling met het voorbeeld dat werd aangehaald uit de Oost-Vlaamse gemeente Buggenhout”.