De toestand van de Hovese sporthal aan de Paul van Ostaijenlaan ziet er vandaag niet zo positief uit. Het gebouw is voor een deel onderkomen door de “tand des tijds”. In november 2007 liet het gemeentebestuur een bouwtechnische studie van het gebouw uitvoeren. Er kwam ook een technisch onderzoek door de intercommunale Eandis.

Studie

Het gebouw is dringend aan een grondige opknapbeurt toe. Het gemeentebestuur contacteerde het architektenbureau “8 Office Architects” en Arcade NV voor een voorontwerp architectuur en technieken voor de renovatiewerken.

Uit de studie blijkt dat de sporthal onopvallend staat naast het Jeugd Ontmoetings Centrum (JOC). In de plannen wordt de sporthal bekleed in een nieuw gevelmateriaal en staat zo terug als een tweede landmark op de site.

Het bestaande gebouw is een gesloten volume dat weinig daglicht toelaat. In de plannen zorgt een nieuw volume op het dak voor overvloedig licht binnen in de sportzaal. Het gebouw wordt extra uitgebreid met een ruimte voor dans, een vergaderzaal en bijkomende kleedzones.

Alle nieuwe ruimtes zijn, samen met de bestaande ruimtes en inkom, ingeschakled rond de centrale sportzaal, die nu baadt in het licht.

Kostprijs ?

Het gemeentebestuur denkt aan een “DBFM-structuur” om de nieuwe sporthal op te bouwen en te beheren. Deze afkorting staat voor “Design – Built – Finance – Maintenance (“in mooi Nederlands : Ontwerpen – bouwen – financieren  en onderhouden”).

Er zijn reeds twee kandidaten gekend die eventueel de bouw en het beheer van de nieuwe sporthal op zich willen nemen : de bank en verzekeringsgroep Dexia (oude Gemeentekrediet) en de nutsmaatschappij Eandis. Deze laatste kandidaat moet alles nog opstarten om DBFM-structuren uit te bouwen (o.a. personeel aanwerven). Voorlopig heeft Dexia dus de beste papieren. Er kunnen later nog andere kandidaten opduiken voor de toewijzing van de gunning.

De totale kostprijs om de huidige sporthal te renoveren schatten de studiebureau’s op ongeveer +/- 2.000.000 euro (80 miljoen oude Bef.-). In werkelijkheid komt er nog wel wat bij.

De financiering zou gebeuren door de gemeente met afbetaling van een vast jaarlijks bedrag van +/- 200.000 euro en dit over een periode van 25 tot 27 jaar. Nadien wordt de gemeente Hove volle eigenaar van de sporthal. Dexia werkt met onderhoudsfirma’s om het complex speelklaar te houden. De gemeente blijft gedurende heel de tijd de uitbating beheren (= sportkalender opstellen, toegang clubs, concessie cafetaria-uitbating).

De renovatiewerken zullen ongeveer een jaar in beslag nemen. De betrokken sportclubs zal men tijdig verwittigen zodat ze gedurende de werkzaamheden tijdelijk andere oorden kunnen opzoeken.