Het Jaarverslag 2009 van de politiezone H.E.K.L.A. (Hove-Edegem-Kontich-Lint-Aartselaar) is verschenen.

Op het vlak van de criminaliteit gaat het niet goed.

In 2009 werden er in de vijf betrokken gemeenten 499 woninginbraken of pogingen daartoe genoteerd. Dat zijn er honderd meer dan in 2008. Ook in de andere omliggende politiezones is er een stijging van het aantal diefstallen vast te stellen.

Enige lichtpunt is dat diefstallen in woningen voorkomen, de absolute prioriteit blijft voor de HEKLA-zone. Leuk om weten is dat in de kleine gemeente Lint al enkele jaren op rij de minste diefstallen in woningen werden vastgesteld van heel het arrondissement Antwerpen.

Het beste resultaat in jaren is er op het gebied van voertuiginbraken. Op dit vlak kunnen we stellen dat er na een gestage daling nog maar half zoveel feiten zijn dan enkele jaren geleden. Opmerkelijk blijven diefstallen van airbags, vooral in de Edegemse wijk Molenveld, waarbij Volkswagen en Seat het meest geviseerd waren. We telden nog 14 feiten tegenover 21 in het jaar 2008.

In het domein van de drugs konden 2 middelgrote cannabisplantages ontmanteld worden, één in Kontich en één in Aartselaar. Ook enkele kleinere criminelen werden letterlijk in de kiem gesmoord.

Het aantal processen-verbaal met betrekking tot drugs steeg licht tot 229, de stijging zat vooral bij processen-verbaal met betrekking tot de verkoop van drugs, waar 27 nieuwe dossiers werden opgestart.

Een significante stijging is waarneembaar in het aantal vrijheidsberovingen die de politieagenten hebben gedaan, ondanks een personeelsonderbezetting. Niet minder dan 452 aanhoudingen werden gedaan tegenover 329 in 2008 en 219 in 2007. De stijging zit bijna volledig bij de gerechtelijke aanhoudingen. Ook tegenover minderjarigen werden meer bewarende maatregelen genomen, namelijk 87 tegenover 60 het jaar voordien. Een meer efficiënte politie-inzet, een betere informatiesturing en de goede samenwerking met de zonemagistraat zijn daar niet vreemd aan.

 

Verkeersongevallen

In onze politiezone deed zich één verkeersongeval voor met dodelijke afloop. Het betrof een oneigenlijk verkeersongeval want het ging om een autobestuurder die de controle over het stuur verloor als gevolg van een medisch probleem.

Er waren 321 verkeersongevallen met gekwetsten, een stijging tegenover het vorige jaar (302) en een resultaat dat gelijk is aan het gemiddelde van de vorige 6 jaren. Bij deze ongevallen dienden 32 personen in een ziekenhuis te worden opgenomen. Het betrof 6 autobestuurders,7 motorfietsers, 5 bromfietsers, 9 fietsers en 5 voetgangers. Vergeleken met heel Vlaanderen kunnen we gerust stellen dat HEKLA een verkeersveilige zone is.

Betere scores dan vorige jaren waren er op het gebied van intra-familiaal geweld (minder feiten en minder aanhoudingen) en op gebied van overlast bij jongerenfuiven (meer fuiven, minder incidenten, minder noodzakelijke politie-inzet).

 

Personeelstekort

Op gebied van personeelsbestand heeft de politiezone HEKLA weer de  doelstellingen niet kunnen halen en zat men, ondanks federale steun door detacheringen, een volledig jaar met een onderbezetting Er was iets meer instroom dan uitstroom. Dankzij een reeks aanwervingen, vooral op het einde van het jaar, evolueert men er nu wel in de goede richting. Jammer genoeg piekten gelijktijdig ook het aantal langdurige zieken, waardoor een sterk gevoel van onderbezetting blijft overheersen. Op 31 december 2009 zat men er nog met 6 openstaande vacatures en 6 langdurig onbeschikbare medewerkers, een zware last voor de andere  medewerkers. De lokale overheid en de korpsleiding stellen alles in het werk om de vacatures maximaal in te vullen.

Een opvallende beweging deed zich voor in het politiekantoor van Kontich, waar op enkele maanden 3 wijkagenten met pensioen vertrokken en vervangen werden door jongere collega’s.

De politiezone HEKLA doet goed haar best ondanks beperkte middelen

Goede werking

Naar analogie met het succesvol scholenoverleg werd een structureel milieuoverleg opgestart in samenwerking met de vijf gemeenten en hun milieuambtenaren.

Het project vermist@hekla.be viel in de prijzen en kreeg hiervoor een financiële ondersteuning.

Op basis  van externe onderzoeken moet men toch wel stellen dat het goed gaat met de politie :

  • Het verslag van de Federale politieraad over 10 jaar politiehervorming heeft de politie een goed rapport toegekend, hoewel enkele zaken voor verbetering vatbaar zijn.
  • De recente publicatie van de Veiligheidsmonitor geeft aan dat 89,2 % van de inwoners van ons land vindt dat de politiediensten goed tot zeer goed werk verrichten (tegenover 87,5% in 2006). Sinds 2000 geeft dit een stijging met meer dan 10%.
  • Dichter bij huis blijkt dat de Edegemnaar, volgens een onderzoek van het onderzoeksbureau “Field Quality Control” in opdracht van de gemeente Edegem tevreden is over de dienstverlening van de politie.
  • Verdere inlichtingen over de politiezone HEKLA (structuur, personeel,  beheersorgaan, kantoren, wijkwerking, dienstverlening, projecten, slachtofferhulp, statistieken, enz…) kan men vinden op de webstek van de betrokken politiezone www.hekla.be .

“Het jaar 2010 is gestart en de politie gaat alweer voor een veilige politiezone HEKLA.”