De winterellende op de voet- en fietspaden

De winterperiode zorgde reeds voor enkele fameuze sneeuwprikken met alle bijhorende gevolgen in Hove. De gemeentediensten doen met de beperkte middelen die ze ter beschikking hebben, goed hun best om de straten zoveel mogelijk sneeuwvrij te houden. Dit kost de gemeente een bom geld (extra overuren, materiaal, extra zout aankopen, meer benzineverbruik, enz…).

Ondanks de nodige oproepen van het gemeentebestuur in het gemeentelijk infoblad “Info Hove”, op de gemeentelijke webstek, op de Hovese elektronische infoborden, in kranten, op radio en TV om bij sneeuwval de voetpaden toch gedeeltelijk sneeuwvrij te houden, vertikt een grote groep inwoners uit Hove het om ook maar iets te doen, zelfs niet het gedeeltelijk sneeuwvrij vegen van het voetpad voor hun woning.

Over heel het grondgebied van de gemeente zijn er gevaarlijke ruimtes waar niets werd gedaan. Sommige fietspaden liggen er ook slecht bij. Vele burgers en schoolkinderen maakten al fysiek kennis met de hardheid van de bevroren grond met soms de nodige verwondingen enz…  De Gemeentewacht schreef tientallen verwittigingen uit aan burgers die niets deden om sneeuw te ruimen. Indien de burgers hardhorig blijven, kunnen ze een Gemeentelijke administratieve sanctie oplopen. Dit kan soms inhouden dat men ettelijke uren voor de gemeente moet werken en taken krijgt zoals sneeuw ruimen of bladeren vegen.

 

Een zwaar gehavend wegdek

Door de sneeuwval en de bestrijding hiervan zijn een aantal gemeentelijke wegen al erg toegetakeld bij het begin van het nieuwe jaar (putten, verzakkingen, vrijgekomen ijzerwerk in het wegdek, enz …).  Een aantal strategische plekken hadden ook zwaar te lijden onder de winterprik (spoorwegbrug Kapelstraat, schoolingangen, enz…). Sommige straten zien eruit of er net een bombardement heeft plaatsgevonden. De technische diensten van de gemeente doen hun werk met koud asfalt. In het voorjaar zullen de wegen dan een definitieve onderhoudsbeurt krijgen. Hiervoor moeten de weersomstandigheden en de buitentemperatuur meezitten.

 

Gevaarlijk voetpad in de Leliestraat

Sedert de ingebruikname van een nieuwe handelszaak op de hoek van de Leliestraat en de Kapelstraat is het voetpad in de Leliestraat op de grens van dit pand met de nabije buur zeker enkele tientallen cm gevaarlijk verhoogd over een oppervlakte van +/- 8 m2. Het voetpad moet zich niet aanpassen aan het nieuwe gebouw, het nieuwe gebouw moet zich aanpassen aan het bestaande voetpad. Of hebben we hier te maken met “een scheve architect” ?

Tijdens de recente sneeuwval en bij regenweer zijn er al verschillende Hovenaars e.a. zwaar ten val gekomen. Er is veel voetgangersverkeer op deze plaats (handelszaak, treinreizigers, wandelaars, enz …). Het gemeentebestuur is in onderhandeling met de betrokken handelaar om de situatie terug normaal te maken.

 

Misschien “Beurs voor werkzoekenden” in Hove

De Antwerpse regio incasseert zware klappen door de economische crisis (zie Opel). De werkloosheid neemt overal toe, zowel in de stad Antwerpen als in de randgemeenten. De zuidelijke rand van Antwerpen kreeg ook zware klappen. Hove kan ervan meespreken. Begin 2010 waren er 186 Hovenaars volledig uitkeringsgerechtigd werkloos. Het gaat in vele gevallen over hoger geschoolden en 50-plussers. Extra dure mensen en dus moeilijk plaatsbaar.

Voor het jaar 2010 verwacht men een stijging van de werkloosheid in Vlaanderen met minstens 60.000 personen. Op de jongste gemeenteraad werd dit probleem besproken en stelde men voor om misschien een jobbeurs voor werkzoekenden in Hove te organiseren. Dit kan eventueel plaatsgrijpen tijdens de jaarlijkse zomerendfeesten eind augustus. Dan loopt er veel volk in Hove rond. Dit kan dan uitgroeien tot een jaarlijks terugkerend evenement in de regio. De uitstraling van de gemeente Hove zal er enkel maar bij welvaren. De nieuwe schepen van sociaal beleid Jos Peeters antwoordde dat die initiatieven best verlopen via de VDAB-Werkwinkel van Kontich, waar Hove onder valt. Er werden al initiatieven genomen naar werkzoekenden. Of er ooit een jobbeurs in Hove komt, kon de schepen nog niet bevestigen.

 

Gevaarlijke verkeerssituatie aan schoolpoorten

Aan de ingang van het Regina Pacis instituut – basisschool – en in mindere mate aan de schoolingang van het Groen schooltje, beiden gelegen aan de Mortselsesteenweg, zijn er zowel tijdens het begin als het einde van de lessen, verkeersproblemen waarbij een aantal onverantwoordelijke ouders op de openbare weg anderen in gevaar brengen. Het openbaar vervoer heeft er te lijden onder vertragingen. Al de omliggende straten kreunen tijdens genoemde periodes onder verkeersoverlast (foutparkeren, plots openvliegende autodeuren, enz…).

De aanwezige gemachtigd verkeersopzichter is enkel geschikt om de schoolkinderen de straat over te zetten en heeft geen enkele invloed op het genoemde wangedrag van een aantal ouders. De politie is op de hoogte van dit wangedrag want sommige ouders dagen de politiefunctionarissen danig uit.  De wijkagenten bewaren hun koelbloedigheid en proberen de verkeerssituatie zoveel mogelijk in goede banen te leiden. Spijtig genoeg staan er niet permanent politieagenten bij het begin en eindigen van de lessen aan genoemde scholen.