Herinrichting centrum: D.C.A. zal de “klus klaren” !

Het college van burgemeester en schepenen heeft na “rijp beraad” de werken voor de heraanleg van de oost-west-as toegewezen aan de firma D.C.A. nv uit Beerse.

Op de openbare aanbesteding d.d. 24 november 2009 waren er 2 biedingen

ingezonden, de eerste door de NV. D.C.A. uit Beerse en de tweede door de NV. Interplant uit Londerzeel. Gelet op het verslag van het nazicht van de biedingen d.d. 6 januari 2010, opgemaakt door het ingenieursbureau France uit Lier en waaruit blijkt dat de offerte van de NV. D.C.A. de voordeligste bieding is, werd voor deze firma gekozen. Het financieel kostenplaatje bedraagt ongeveer 7.300.000 euro, BTW inbegrepen. Het aandeel van de gemeente bedraagt een goede 3.000.000 euro, BTW inbegrepen, het andere deel wordt gedragen door Ri-Ant/Aquafin. Het uiteindelijke bedrag ligt meestal nog een stuk hoger dan de oorspronkelijke bedragen.

 

Nieuw gemeentepersoneel

Om deze werken aan de oost-west-as (in Hove beter bekend als “de werf van de 21ste eeuw”) in goede banen te leiden werden twee nieuwe gemeenteambtenaren aangeworven. De heer Luc Van Reusselt komt van de technische dienst van de stad Mechelen en zal als coördinator optreden tussen ruimtelijke ordening en het milieu. Hij staat ook in voor de werken en de gebouwen. De heer Jan Huybrechts is gedetacheerd via een studiebureau. Hij staat in voor de technische opvolging van het bestek, de communicatie, de contacten tussen de aannemer, de bewoners en de technische dienst van de gemeente. Vandaag zijn beide heren al druk bezig met hun voorbereidende werkzaamheden (plannen, watertesten, fasering uittekenen, binnen de kosten blijven, enz…).

De gemeentelijke basisschool Albrecht Rodenbach aan de Onderwijsstraat  krijgt definitief een nieuwe directeur. De heer Bart Helsen was al enige tijd waarnemend directeur wegens de nieuwe opdracht van zijn voorganger en hij slaagde ook met brio in zijn toelatingsexamen.

Op de gemeentelijke sportdienst werd de heer Maarten Marinus aangesteld als nieuwe gemeentelijke sportfunctionaris.

 

Grondige renovatie voor gemeentelijke sporthal

Sporthal Weyninckhoven aan de Paul van Ostaijenlaan wordt in de loop van 2011  grondig vernieuwd. Het studiebureau “8Office” uit Wilrijk stelde zijn derde plan voor aan de gemeenteraad. Naast een renovatie van de sportzaal zelf, wordt ook de aanbouw met kleedkamers en stortbaden aan de straatkant aangepakt. De aanbouw verdwijnt en in de plaats komt een nieuw deel met twee verdiepingen : nieuwe kleedkamers met sanitaire installaties beneden en een polyvalente ruimte die meestal als danszaal zal dienstdoen en een vergaderzaal boven.

Er komt een rechtstreekse verbinding van de polyvalente zaal naar de cafetaria aan de andere kant van het gebouw. Ook het terras van de cafetaria met de trap worden vernieuwd. Het terras wordt zelfs iets uitgebreid.

Het geheel wordt met prefab-elementen uitgevoerd (veel beton en glas). Men deed een studie i.v.m. de zonnewering. In het eerste plan werd gedacht aan de aanbouw van een nieuw dak om de lichtinval te bevorderen. Nu denkt men aan de bouw van 16 grote dakvensters die het zonnelicht moeten binnenlaten.

De kosten voor deze renovatiewerken worden geraamd op +/- twee miljoen euro. De gemeenteraad moet zich uitspreken over de wijze van financiering van het geheel. De werken moeten starten in mei 2011 om tegen januari 2012 afgerond te zijn. Eerst volgen er nog gesprekken met de Dienst Ruimtelijke ordening Antwerpen, de plaatselijke brandweer, moet er een bouwaanvraag komen en een aanbestedingsdossier. De gemeente zoekt voor die periode naar andere plaatsen  voor de sportclubs die van de Hovese sporthal gebruik maken.

 

OCMW-raad

Jos Peeters, schepen van sociale zaken, wordt aangewezen als permanente vertegenwoordiger van de burgemeester in de OCMW-raad. Deze aanwijzing loopt tot het einde van de bestuurslegislatuur, dus tot 31 december 2012. Volgens het nieuwe gemeentedecreet mag de OCMW-voorzitter ook deelnemen aan de beraadslagingen van het college van burgemeester en schepenen. OCMW-voorzitter Guy Goyvaerts doet dit bijna nooit.

 

Identiteitskaart duurder

Vanaf 1 april zal de prijs van de elektronische identiteitskaart voor
staatsburgers 14 euro kosten in plaats van voorheen 12 euro. In dat bedrag zit twee euro gemeentetaks inbegrepen. Dit is een prijsstijging van ineens 16,6 % ! Vele kleine prijsstijgingen maken één groot !

 

Aanplantingen Jozef Mattheessensstraat

Vandaag heeft deze straat maar een triestig uitzicht omdat al het openbaar groen er werd gekapt. Oorspronkelijk was het bestuur van plan om hier terug 52 veldesdoorns aan te planten maar na een hoorzitting met de straatbewoners werd dit herbekeken. Schepen Hilde Vandriessche (Groen) woont in deze straat. De gemeentelijke groendienst deed een nieuw voorstel om een krentenboom variëteit

aan te planten met beperkte hoogte en smalle kroon. Er zullen bomen geplaatst worden die +/- 8 meter hoog worden met een diepgaande wortel en een smalle kroon. Er wordt binnenkort eerst een plan opgemaakt van de straat in overleg met de

verkeerscel en rekening houdend met een richtaantal van 40 bomen. Vooraleer de werken kunnen gestart worden, zal dit plan op een infovergadering met de bewoners  worden besproken.