Film & Beeldbank AZURAZeven gemeenten van de Antwerpse zuidrand (Azura) gaan samen een film- en beeldendatabank oprichten met oude foto’s en videobeelden uit hun gemeenten. Een primeur voor Vlaanderen.

De website is een samenwerking van de gemeenten Hove, Edegem, Kontich, Lint, Aartselaar, Mortsel en Boechout en heeft als doel om heel wat waardevolle documenten uit het erfgoed van de gemeenten te bewaren. De website zal uit twee delen bestaan: een beeldendatabank met foto’s, afbeeldingen, ansichtkaarten, plannen en andere waardevolle documenten en een videodatabank. Beeldenbanken bestaan al elders in Vlaanderen, maar de videodatabank is een primeur. Bezoekers zullen extra informatie kunnen toevoegen en de inhoud becommentariëren.

De gemeenten doen beroep op het Nederlandse bedrijf Pictura om de databank te maken. Pictura maakte ook al de online beeldenbank van de stad Amsterdam. ‘We willen vooral oudere beelden en documenten verzamelen. Documenten die niet minstens 30 jaar oud zijn, maken weinig kans om opgenomen te worden in de databank’, zegt Ben Helsen van de Edegemse cultuurdienst. ‘Heel wat documenten zitten al in ons archief, maar veel van de dingen die we zoeken zijn in privébezit, en daarom doen we ook een oproep aan de bewoners om beelden en films aan te bieden’aldus nogmaals Helsen in Het Nieuwsblad.  De website zou tegen het najaar van 2010 online moeten zijn.

Verdere info bij Ben Helsen, “Cultuurdienst Berkenhof”,
Kontichstraat 48 in 2650 Edegem, tel : 03 / 289 26 50.

www.filmbankazura.be