Vorig jaar schreven we hier hoe Ria en Herman Longin-Coppens uit Mortsel-Dorp eind jaren 80 van vorige eeuw een kindje uit een ontwikkelingsland financieel wilden adopteerden. Uiteindelijk geraakten ze letterlijk en figuurlijk betrokken bij hun eigen ontwikkelingsproject in Oeganda. Al gauw kregen ze wat sponsorgelden bijéén om ter plaatse nog projecten op te zetten. Er volgden nog vele reizen naar Oeganda met steeds meer hulpgoederen mee in hun persoonlijke bagage. Ze steunden een verzorgingstehuis voor jonge moeders, een naaiatelier, scholen, een weeshuis.

Een eigen gemeenschap opbouwen

Na het intensief inzamelen van sponsorgelden vnl. via Brandt Food in Hove, waar Ria werkt en via Hermes Rijwielen uit Mortsel-Dorp besloten ze om over te gaan tot een groot project : de bouw van een technische school in het plaatsje Nantumba (in het Oegandese binnenland op 180 km van de hoofdstad Kampala). Het is een school die zeven leerjaren zal tellen. Via allerlei sponsoracties waar Meta Brandt, zaakvoerster van de gelijknamige voedingszaak op het Sint-Laureysplein in Hove, enthousiast aan deelneemt kwam men tot een aardig bedrag om de school volledig materieel uit te bouwen.

Met de opbrengst van de Brunch die Brandtfood ieder jaar organiseert tijdens de Hovese Zomerendfeesten kon men een waterpomp betalen, ten voordele van het hele dorp en de opvang van regenwater ten behoeve van de sanitaire installaties.

Ondertussen werkt de school en volgen er vele tientallen Oegandezen les. Met het bijééngebrachte sponsorgeld betaalt men één voltijdse lerares. Binnenkort een tweede.

Er staan nog vele acties op stapel om rond deze school een echte leefgemeenschap te bouwen.

Vorig jaar startte de houtbewerkingsklas en mede dankzij de brunch van 2009 is men nu bezig met het aanleggen van een 2,5 km lange elektriciteitslijn tot aan de school. Dit brengt vele toekomstperspectieven.

Deze maand september vertrekken Ria en Herman voor drie maanden naar Oeganda om in de school te gaan werken. Met de opbrengst van de Brunch 2010 hopen ze om de computerklas te kunnen inrichten en opstarten en meteen ook te helpen met raad en daad.

Voor het hele project is nog veel geld nodig. Mensen die dit project een financieel duwtje willen geven kunnen een vrij gekozen bedrag overschrijven op rekening 733-0360093-59 van Uganda-project. Op de infoborden aan de kassa’s van Brandt Food in Hove informeert men dagelijks uitgebreid met foto’s over de laatste stand van zaken rond het project.

Verdere info op http://www.ugandaproject.be , e-post: loncop04@yahoo.com , tel. 03 455.37.81.