Wat geschiedenis :

Het Mortselse Rust en verzorgingstehuis “Mayerhof”, gelegen  aan de Fredericustraat 89 in Mortsel-Dorp is ontstaan uit drie instellingen voor bejaarden :

  • Het Sint Carolus Oudmannenhuis”, opgericht in 1852 door kannunnik Petrus Hofman geldt als één van de oudste instellingen van het land en was gelegen in de Eikenstraat in Antwerpen.
  • In 1953 ontstaat in Antwerpen de “Residentie Alphonse Cols”om woonst en zorg te verstrekken aan meer welgestelde bejaarden.
  • De “Fredericusstichting”was een rustoord voor behoeftige dames gelegen in een landelijke omgeving in Mortsel. Het was een initiatief van wijlen Mevrouw Mayer Van Den Bergh, tevens stichter en bezieler van het museum Mayer-Van den Bergh in Antwerpen.

In 1967 wordt de vzw Sint Carolus omgedoopt tot Sint Carolus Mayerhof en nemen de eerste residenten hun intrek in de nieuwe gebouwen aan de Fredericusstraat in Mortsel.

Sint Carolus Mayerhof is erkend door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap voor de huisvesting van 60 RVT-bewoners en 80 rusthuisbewoners. Het rusthuis richt zich naar valide bejaarden, terwijl het rust -en verzorgings- tehuis opvang biedt aan zorgbehoevende en / of dementerende ouderen.

Momenteel worden de voorbereidingen getroffen voor de omvorming van het rusthuis tot een woon- en zorgcentrum met naast de vernieuwbouw van het rusthuis-RVT de oprichting van een Centrum voor Kortverblijf en de bouw van 40 assistentiewoningen (serviceflats).

Nieuwbouw

De bouwvergunning werd goedgekeurd door de stad Mortsel. Mayerhof zal de bouw met eigen middelen moeten organiseren omwille van de weigering van overheidssubsidies. Het begin van de werken wordt voorzien voor einde 2010, begin 2011.

Het nieuwe rusthuis zal bestaan uit drie bouwlagen : het gelijkvloers, een eerste en een tweede verdieping. Het gebouw wordt opgetrokken in een achtvorm. Er worden twee binnentuinen voorzien. Op de verdiepingen komen er ruime tuinterrassen.

Op elke verdieping komen er twee eetsalons voor de residenten van het rusthuis. Men zal er ook een ergo keuken aantreffen waarvan de resident gebruik kan van maken. Op elke afdeling worden ook de nodige zitsalons voorzien samen met de nodige dienstlokalen voor het verplegend personeel.

Hinder minimaal houden

Om de hinder voor de bewoners en de omgeving zoveel mogelijk te beperken zullen heel wat muren geprefabriceerd worden geplaatst. Zowel de geluidshinder als de bouwtermijn kan men zo beperken.

Tijdens de werkzaamheden zullen de bezoekers van het rusthuis via de ingang in de Van Dijckstraat het pand bereiken. Met goedkeuring van de brandweer zal de huidige ingang zijde Fredericusstraat verder gebruikt kunnen worden. Voor leveranciers komt er een speciale toegang via een bestaande receptieruimte. De tuin aan de achterzijde van het huidige gebouw, zijde Van Dijckstraat, zal gedurende de bouwwerken volledig beschikbaar blijven voor de residenten en hun bezoekers.

Ruimere kamers

In de nieuwbouw zullen de kamers gemiddeld groter zijn. Een kamer zal een bruto oppervlakte hebben van 28 m2 en een studio 38m2. Enkele kamers zullen voorzien worden met een wegneembare wand. Twee naast elkaar gelegen kamers kunnen worden omgevormd tot een appartement.

Het aantal rusthuisbewoners blijft ongewijzigd. Naast de 140 bedden worden er 8 extra plaatsen voorzien voor kortverblijf. Er worden ook 40 serviceflats gebouwd.

De binnenkapel wordt bij de aanvang van de werken opgebroken. Tijdens de wintermaanden zal de misviering plaatsvinden in de cafetaria. Tijdens de zomermaanden zal de misviering plaatsvinden in de buitenkapel.

Bronnen: www.mayerhof.be en Kapelklokske, 42ste jaargang, nr. 18 van 15/09/2010.