De werkzaamheden aan de oost-west-as in Hove-centrum kunnen niet op de volle steun van het brandweerkorps van Edegem rekenen. De spuitgasten hebben ernstige opmerkingen over de toekomstige breedte van de rijweg, de draaistroken in de bochten en voornamelijk op het kruispunt van de Lintsesteenweg en het SintLaureysplein en de aanwezigheid van middengeleiders in de as Kapelstraat – Boechoutsesteenweg. Deze problematiek werd reeds verschillende malen op de gemeenteraad aangesneden.

P1030270

De burgemeester antwoordt op de kritiek “dat in de verslagen ter zake en in de briefwisseling die hierover gevoerd is, blijkt dat er zich geen veiligheidsprobleem stelt, maar er is een verschil in visie tussen de opvattingen van de brandweer en deze van het gemeentebestuur bij de heraanleg van het centrum. De brandweer bekijkt de Kapelstraat, Boechoutsesteenweg, Mortselsesteenweg en Lintsesteenweg niet als wijken, maar als de enige grote invalswegen naar Hove, Boechout, Mortsel en Lint. Hier primeert volgens hen de verkeersfunctie op de verblijfsfunctie. Zij gaan dus niet mee in de optie van het gemeentebestuur om hier een zone aan te leggen waar maximum 30 km/u kan worden gereden. De brandweer gaat ervan uit dat hier de snelheid 50 tot 70 km/u zou zijn. Dat is fundamenteel het tegengestelde van het gemeentebestuur om het verkeer vlotter, maar trager te laten vorderen, dit om de leefbaarheid en de veiligheid in dit centrumgebied te bevorderen. De beheersing van de snelheid gaat uiteraard gepaard met de dimensionering van de rijweg. Onze rijweg beantwoordt wat de breedte betreft perfect aan de doelstelling maximum 30 met een goede afwikkeling. Qua doorgang voor de brandweer stelt zich hier geen enkel probleem, alleen niet tegen de snelheid die de brandweer wil. Er is dus geen enkel probleem qua bereikbaarheid. Het blijkt dat dergelijke adviezen ook in andere gemeenten, waaronder Edegem, werd gegeven en dat die zeer vaak ook niet werden gevolgd”.

Volgens een aantal gemeenteraadsleden neemt het gemeentebestuur hier zware risico’s door het brandweeradvies te negeren.