Kwaliteit Hovese riolen is slecht. De kwaliteit van de Hovese riolen is dringend aan verbetering toe.

Schepen Jo Ampe antwoordde op een interpellatie in de gemeenteraad “dat een goed jaar geleden opdracht is gegeven tot een nieuwe hydronautstudie, waarmee Riant nu is gestart. Het plan is af, maar wij hebben het nog niet officieel gekregen. Riant heeft wel al laten weten dat de toestand op een aantal plaatsen kritiek is: nl. Magdalena Vermeeschlaan, Mortselsesteenweg en het centrum. Deze gaan met prioriteit behandeld worden en aan Riant is gevraagd om deze op hun prioriteitenlijst als hoogdringend op te nemen”. Op sommige plaatsen bleek uit het cameraonderzoek dat de riolen volledig verdwenen zijn.

Ontkoppelingskosten voor de rioleringen

De huidige werken aan de oost-west-as zorgen ook voor de ontkoppeling van het afvalwater en het regenwater. Hierover is ook de nodige discussie ontstaan, zeker gelet op de kostprijs voor de betrokken bewoners. In een aantal gemeenten worden deze kosten niet aangerekend aan de inwoners. Hoe zit het in Hove ?

Schepen Jo Ampe stelt “dat de gemeente ervoor heeft gekozen om de afkoppelingen al te doen nog voor het einde van de termijn 2015, na dewelke deze verplicht zullen worden, en wel voor al de wegen waar er aanpassingen worden gedaan aan de bovenbouw. De eerste twee jaar is dit zeer beperkt gebleven maar nu zitten we hiervoor op kruissnelheid. Het bestuur heeft dan Riant gevolgd in haar voorstel om een bepaald bedrag van de ontkoppelingskosten te subsidiëren tot een bepaald maximum. Er is gekozen om € 500 als maximum te nemen met 50 % maximum van de uitgaven die de particulier moet doen om de ontkoppeling uit te voeren. Er is dus duidelijk gekozen voor het gelijkheidsprincipe – wat nu gebeurt voor de Boechoutselei, moet ook binnen 10 jaar kunnen voor andere straten – en het moet beheersbaar blijven. Aan Riant is dan duidelijk de opdracht gegeven dat zij ontkoppelingsdeskundigen op pad zouden sturen om te onderhandelen met de burgers en te zoeken naar de meest efficiënte, duidelijkste, gemakkelijkste en goedkoopste oplossing.

Gescheiden stelsel
gescheiden afvalwater en regenwater

De gemeente heeft bij de werken aan de Boechoutselei en de Boechoutsesteenweg moeten ondervinden dat deze deskundigen er telkens van uitgegaan zijn om wel de beste, maar niet de goedkoopste oplossing voor te stellen, zodat een aantal burgers geconfronteerd zijn geworden met een prijskaartje om ”U” tegen te zeggen. Daarom zijn de deskundigen opnieuw op pad gestuurd om nieuwe onderhandelingen te doen met een breder aanbod, zoals was afgesproken. Bij de bewoners die geconfronteerd werden met rekeningen van 5.000 à 6.000 euro, was dit voornamelijk te wijten aan de afstand van de woning tot het afkoppelingspunt, maar ook aan de aard van de aanwezige verharding. Na dit tweede bezoek werden de meeste prijzen zeer sterk gereduceerd. Misschien heeft het bestuur in de informatievergaderingen er ook te weinig aandacht aan geschonken om de mensen ervan in te lichten dat zij deze werken ook zelf konden uitvoeren, mits dit aan de gestelde normen en doelstellingen zou voldoen. Dit gebeurt nu wel degelijk door Marleen Haertjens, een beetje achter de rug van Riant om. Zij blijven ook hun recht op subsidie behouden, mits voorlegging van de factuur”.

Over de ontkoppeling van het riolenstelsel is in Hove het laatste nog niet gezegd.