De superette “Brandtfood” aan het Sint-Laureysplein 5 is het voorbeeld van een succesvolle handelszaak. Maar achter deze mooie resultaten zit de inzet en het doorzettingsvermogen van een hard werkende Vlaamse onderneemster, in dit geval Meta (Margaretha) Brandt.

Alles begon in 1996 toen Meta de toenmalige Hovese kruidenierszaak Crauwels overnam. Het was een kleine handelszaak met vier personeelsleden die zich specialiseerde in versneden groenten. Vandaag draait Brandtfood als volwaardige superette zeven dagen op zeven (zondagvoormiddag open) met een twintigtal voltijdse medewerk(st)ers. Ze leveren seizoensgebonden, verse en originele producten, bereid en geselecteerd met de grootste aandacht voor kwaliteit. In 2008 openden ze reeds een bijhuis op de Turnhoutsebaan in Schilde. De zaak heeft ook een traiteurafdeling die alle familiefeestjes, diners, recepties, enz … kan verzorgen.

Een fles wijn bij iedere maaltijd

Om haar handelszaak uit te bouwen volgde Meta vroeger reeds handelscursussen aan de Vlerickschool voor economie van de Universiteit Gent, cursussen over voeding en wijnen via middenstandsorganisaties. Op haar buitenlandse vakantiebestemmingen had Meta ook de nodige aandacht voor de aanwezige  wijnbouw (Italië, Frankrijk, Zuid-Afrika, Griekenland).

P1040275

Om haar klanten nog beter bij te staan schreef Meta zich drie jaar geleden in om wijncursussen te volgen. Want iedere maaltijd kan men specifiek opvrolijken met een goede fles wijn. Niet de eerste de beste wijnfles, maar gespecificeerd en afhankelijk van de maaltijd (gerechten, vis, vlees, gehakt, gegrild, gestoomd, kaasgerechten, pasta, enz …). Men legde twee cursusjaren de nadruk op Franse wijnen en het derde jaar bestudeerde men wereldwijnen.

Deze wijncursus begon in Kontich. In de cursus legde men de nadruk op het degusteren, de bereiding, het feestkader, enz… Als eindexamen van deze drie jarige cursus moesten de cursisten één volledige week cursus met bijhorende examens volgen in Frankrijk, in het kleine dorpje Suze-la-Rousse (1.860 inwoners, regio Rhone-Alpes, op 85 km van Valence).

Meta en haar dochter Elke

Meta en haar dochter ElkeDeze laatste cursusweek was hard werken : vroeg opstaan (6u.), lessen volgen op universitair niveau in de franse taal (tot 19u.), enkele bedrijfsbezoeken afleggen, degusteren, proeven met gerechten, vergelijkingen maken, een eindwerk verdedigen en uiteindelijk examens afleggen. Meta maakte haar eindwerk over een Italiaans wijndomein, een familie-eigendom van een nichtje van haar man aan de Ligurische kust (Genua). Zo kon ze zich beter verdiepen in kleinere wijndomeinen (bodemgestel, wind, planten, weersomstandigheden, grondsoorten, enz …).

Sommelier-conseil

Meta slaagde met vrucht in haar examens en mag zich vanaf heden “sommelier-conseil” noemen. “Mijn kennis over wijnen bij het begeleiden van gerechten is door deze cursus enorm toegenomen. Dit alles om vanaf nu aan de klanten nog beter advies te kunnen geven. Klanten kunnen bij mij terecht over prijs/kwaliteit van een wijnfles, de juiste wijnen adviseren in functie van de gerechten” aldus Meta.

Verbouwingswerken

Brandtfood ligt aan het Hovese Sint-Laureysplein, vandaag en nog enkele maanden het theater van grote wegeniswerken. De winkeliers doen er alles aan om hun klanten zo goed mogelijk te bedienen in deze moeilijke omstandigheden. Bij Brandtfood krijgen de klanten een stempelkaart. Per aankoop van €15 krijgt u een stempel. Verzamel zoveel mogelijk stempels en u krijgt een gratis geschenk aangeboden !

Tijdens de periode april-juli 2011 verhuisd Brandtfood met een “noodwinkel” naar de overzijde van het plein, in het voormalige Chinees restaurant “De Lange Muur”. Ondertussen wordt de huidige handelszaak grondig gerenoveerd en in oppervlakte aanzienlijk uitgebreid. In de nieuwe winkel zullen wijnen een aanzienlijker aandeel uitmaken dan vandaag het geval is. Er komen ook degustaties van wijnen en kooklessen.

Na de definitieve terugkeer komt er in het voormalige Chinees restaurant een nieuw restaurant gespecialiseerd in kleinere gerechten, specifiek gericht op mensen die in Hove en omgeving werken en op de middag niet veel tijd hebben om lang en uitgebreid te tafelen. In de namiddag zijn er dan pannenkoeken en nog veel lekkers. Meta’s dochter Elke zal dit grotendeels voor haar rekening nemen. Dit wordt de volgende uitbreiding in het succesverhaal van Brandtfood.

Verdere info : www.brandtfood.be – Sint-Laureysplein 5 in 2540 Hove, tel. 03 / 455.66.70. – Open : Ma.: 12-18.30u.; Di. – Vr. : 8 – 18.30u.; Zat.: 8 – 17u.; Zon. : 8-12u.