Uiteindelijk komt er na jaren schot in de zaak. In 2011 zal projectontwikkelaar Quares beginnen aan het nieuwbouwproject “Frijthout” aan de Oudstrijdersstraat. Enkel de parking vooraan met de “kiss & ride-zone” voor de Regina Pacis basisschool moet nog een tijdje wachten wegens archeologische onderzoekingen in de bodem.

De projectontwikkelaar zal zijn werkzaamheden eerst starten aan de linkerzijde van de Oudstrijdersstraat. De residentie ‘Frythout’ zal uit vier appartementsgebouwen met elk zeventien woongelegenheden bestaan. Aan de rechterzijde van de Oudstrijdersstraat komt een groene zone voor zachte recreatie en landbouw. Ten vroegste eind 2011 begint men met de aanleg van een bufferbekken voor de Koude Beek. Ook de wandel- en fietspaden wil de gemeente zo snel mogelijk aanleggen.

Milieuvriendelijke appartmenten

De nieuwe appartementen zullen er zo uitzien
De nieuwe appartementen zullen er zo uitzien

Alle flats in Residentie Frijthout worden allemaal ‘milieuvriendelijk’ ingericht. Bouwen kan vandaag niet meer zonder rekening te houden met het leefmilieu. De appartementsblokken zullen uitgerust zijn met tal van voorzieningen om de invloed op het milieu zo klein mogelijk te houden. Zo zal er naast een goede isolatie in elk appartement ook op elk blok een groen dak komen, dat ervoor zorgt dat de warmte binnen blijft. De groene dakbedekking slorpt ook overtollig regenwater op om het daarna geleidelijk los te laten. Zo wordt de ondergrond gespaard van een overvloed aan water. Elk appartement zal verwarmd worden met een lucht- en waterwarmtepomp. Die neemt warmte op uit de lucht en zorgt zo voor 70 % van de nodige verwarmingsenergie. De nieuwe appartementen zullen een energieprestatie peil hebben van E60′ . ‘Dat is veel lager dan de wettelijk voorziene maximumnorm.’

Kostprijs vanaf 229.000 euro

Aan een ecologisch appartement in de nieuwe residentie hangt weliswaar ook een prijskaartje. De minimumprijs is 229.000 euro voor een appartement van 80 m2 . Het grootste appartement is 180 m2 . Men mikt op ‘medioren’, dat zijn actieve 45-plussers die bereid zijn om iets meer te betalen voor een mooi afgewerkt en rustig gelegen appartement. De werken voor de bouw van de nieuwe flats starten in februari e.k. en zouden in het najaar van 2012 afgerond moeten zijn.