Jaarlijks sterven er honderden mensen in het drukke wegverkeer. De voorbije jaren kwamen er ook heel wat verkeersregels bij, het verkeer werd veel drukker en het aantal verkeersborden steeg exponentieel.

Voor alle weggebruikers, jong en oud, is op vrijwillige basis een opfrissingcursus van de wegcode, geen overbodige luxe.

In Antwerpen wordt met de lokale politie zulke opfrissingcursussen georganiseerd. Niet enkel om de kennis van de verkeersregels bij te schaven, maar ook omdat de juiste toepassing ervan het aantal verkeersongelukken met alle maatschappelijke leed drastisch kan doen dalen.

Een erkende lesgever van een rijschool geeft ook meer uitleg over verkeersdrukte, gedrag in het verkeer, technieken van het ‘ritsen’, opfrissing van de verkeersregels, in- en uitvoegen op autosnelwegen en het openbaar vervoer, …

Een beperkt deel van de ontvangsten van het verkeersveiligheidfonds van de politiezone HEKLA kan hiervoor gebruikt worden. Het verhoogt niet enkel de verkeersveiligheid, maar ook de nabijheid van de lokale politie.

Op de jongste gemeenteraad stelde schepen Hilde Vandriessche dat ze het voorstel van het Vlaams Kartel op de agenda van de verkeerscel zal plaatsen en bekijken of er interesse voor is.