Hoogste inkomens in Hove

Cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie tonen aan dat de inkomens in onze regio het grootst zijn in de gemeente Hove. Het gaat over de belastingsaangiften van het jaar 2008.

De nieuwe cijfers van de Federale overheidsdienst Economie tonen aan dat Hovenaars op jaarbasis gemiddeld 21.130 euro verdienen. 1.049 Hovenaars hebben een inkomen van meer dan 50.000 euro per jaar. De modale Vlaming moet rondkomen met 16.200 euro. Ook buurgemeenten Edegem (19.745 euro ), Kontich (18.571 euro), Mortsel (17.933 euro), Lint (18.010 euro), Boechout (17.936 euro) scoren beduidend hoger dan de meeste andere gemeenten uit de provincie Antwerpen.

Anderzijds is de gemeentebegroting van Hove niet zo positief. Ze wordt in evenwicht gehouden door leningen en door het opgebruiken van de reserves.

 

Vragen bij deze cijfers

Hove is een residentiële gemeente zonder industrie, gelegen aan de spoorlijn 25 Antwerpen-Mechelen-Brussel en dicht bij de grootstad Antwerpen met bijhorende autosnelwegen. Dit lokt een bepaald kapitaalkrachtig publiek die zich een pand kunnen aanschaffen in een gemeente waar de grondprijzen tot de hoogste van Vlaanderen behoren.

Vele Hovenaars stellen zich wel vragen bij deze cijfers van de FOD Economie. Het gaat hier over de inkomstenbelastingen. In Hove zijn er zichtbaar niet veel arme mensen maar men mag niet vergeten dat er achter een aantal huisgevels – ook van villa’s – een zekere armoede schuilt. Enkele jaren geleden werden de gemeentebelastingen fors opgetrokken en hierop kwamen vele protestbrieven toe op het gemeentehuis, ook van een aantal villabewoners die het blijkbaar financieel niet erg breed hebben. De statistieken melden dat 827 Hovenaars het moeten stellen met een inkomen van minder dan 10.000 euro per jaar.

Hove bezit weinig “kasten van villa’s”
Hove bezit weinig “kasten van villa’s”

In Hove vindt men geen “kasten van villa’s “ (oppervlakte tuin >2.000 m2  met bijhorend zwembad, tennisveld, enz …) die men wel aantreft in villawijken van meer noordelijk gelegen Antwerpse randgemeenten zoals Schilde – ’s Gravenwezel, Brasschaat, Kapellen en Schoten.

Vele Hovenaars zitten statistisch op een redelijk inkomensniveau maar kunnen als loontrekkende geen gebruik maken van allerlei aftrekposten. In Hove wonen er wel wat hogere ambtenaren, hoogleraren en magistraten die hun wedde tot de laatste euro gekend is bij de fiscus. In genoemde noordelijke randgemeenten wonen er beduidend meer industriëlen en zakenmensen die hun inkomsten vaak verwerven via een fiscale constructie en dan nog via het buitenland worden uitbetaald.

De gemeente Brasschaat telt heel wat rijke Nederlanders onder haar inwoners (1.700 op 37.000 inwoners). Deze groep fiscale vluchtelingen verdient via allerlei fiscale constructies over heel de wereld een pak geld dat grotendeels aan de Belgische fiscus ontsnapt. De cijfers van de FOD Economie houden ook geen rekening met het inkomen dat inwoners uit vermogen verdienen. Hierop zijn allerlei fiscaalvriendelijke constructies mogelijk.

Volgens de statistieken van de FOD Economie hebben 3.584 Brasschaatenaren een inkomen van meer dan 50.000 euro, in Schilde zitten 2.109 inwoners in die groep, in Schoten 2.785 en in Kapellen 2.694.

Deze jaarlijkse statistieken storen vele Hovenaars omdat “mensen met minder goede bedoelingen” ze ook lezen en de Hovenaars moeten dan als reactie hun woningen bijna omvormen tot een versterkte burcht om kandidaat-inbrekers en andere criminelen buiten te houden.

Antwerpenaren hebben laagste inkomen

Gemiddeld verdienen inwoners van het arrondissement Antwerpen 15.998 euro. Dat is 200 euro minder dan elders in Vlaanderen. Het laagst liggen de inkomens in de stad Antwerpen (14.273 euro). Ook  inwoners van Boom (15.264 euro), Essen (14.883 euro), Niel (15.384 euro) en Wuustwezel (15.205 euro) hebben statistische een lager inkomen dan het Vlaamse gemiddelde .