De gemeente heeft ook zwaar te lijden onder het sluikstorten. Ieder weekeinde liggen ettelijke straten in het gemeentecentrum er vuil en smerig bij. Men kan zo aanwijzen in welk lokaal er een “fuifje” doorging.

In de Vlaams-Brabantse gemeente Merchtem hebben ze er iets op gevonden om sluikstorters op heterdaad te betrappen en te beboeten. ‘Bedoeling is dat de milieuambtenaar vanaf Nieuwjaar met een camerabril rondwandelt in de gemeente en sluikstorters op heterdaad betrapt. Er zijn bijvoorbeeld nogal wat jongeren die papiertjes, kauwgom of blikjes gewoon aan de bushaltes of schoolpoorten op de grond gooien terwijl er vuilnisbakken staan. Ook op plaatsen waar vaak sluikstorten worden gevonden, zullen we een extra oogje in het zeil houden met de bril. Dankzij de opname van de camerabril heeft ontkennen geen zin meer. De boete voor het wegwerpen van klein afval op straat bedraagt 25 euro, maar kan bij grotere sluikstorten oplopen tot 500 euro en een opruimstraf’ aldus Eddie De Block, burgemeester van Merchtem.

Het Hovese gemeentebestuur ziet geen meerwaarde in deze aanpak. “Onze gemeentewacht kan gemeentelijke administratieve sancties opstellen. Het is moeilijk om sluikstorters op heterdaad te betrappen want veel sluikstortingen gebeuren ’s nachts. Bij het vaststellen van een sluikstort analyseert de politie de inhoud ervan en zo kan men soms de daders opsporen en beboeten. Preventie is bij ons de boodschap en geen repressie” aldus schepen Hilde Vandriessche.