Heraanleg kruispunt Geelhandlaan-Kapelstraat-Sint-Laureysplein. Tot eind juni worden riolerings- en wegenwerken uitgevoerd op het kruispunt van de Geelhandlaan met de Kapelstraat en het Sint-Laureysplein. In mei wordt ook gestart met werken aan het kruispunt Leon Dumortierstraat-Molenstraat. Eind juni moet ook de mooie vernieuwde kerkomgeving klaar zijn.

Kruispunt

Het strategische kruispunt Geelhandlaan-Kapelstraat-Sint-Laureysplein gaat tijdelijk dicht.
Het strategische kruispunt Geelhandlaan-Kapelstraat-Sint-Laureysplein gaat tijdelijk dicht.

Van 19 april tot eind juni wordt het kruispunt Geelhandlaan-Kapelstraat-Sint-Laureysplein afgesloten voor alle verkeer. In deze periode zal de aannemer DCA er riolerings- en wegenwerken uitvoeren. De werkzone wordt afgebakend van de Geelhandlaan, met inbegrip van de aansluiting met de Meylstraat tot net voorbij de inrit naar de kerk in de Kapelstraat. Het kruispunt Lintsesteenweg-Boechoutsesteenweg en de aansluiting tussen Sint-Laureysplein en Mortselsesteenweg werden op 18 april opnieuw opengesteld voor het verkeer. In de Mortselsesteenweg wordt opnieuw tweerichtingsverkeer ingevoerd.

 

Omleidingen voorzien

Volgende wegomleidingen worden bewegwijzerd:

  • vanuit Mortsel naar Boechout en Lint via Mortselsesteenweg, Sint-Laureysplein en Boechoutsesteenweg of Lintsesteenweg;
  • vanuit Edegem via Edegemsestraat, Leliestraat, Wouwstraat en Mortselsesteenweg;
  • vanuit Lint via Lintsesteenweg, M. Vermeeschlaan, Beukenlaan, Parklaan, Beekhoekstraat naar rond punt J.F. Gellyncklaan richting Mechelsesteenweg (N1) en Edegemsestraat. Afhankelijk van je bestemming kan je vanuit Lint ook kiezen voor de Lintsesteenweg.

Dit laatste omleidingstraject houdt al rekening met de werken op het kruispunt L. Dumortierstraat-Molenstraat van 9 mei tot 10 juni. Gedurende een maand is geen doorgaand verkeer mogelijk via de L. Dumortierstraat. Zwaar vervoer (leveranciers) dient er rekening mee te houden dat de doorrijhoogte van de spoorwegbrug in de Beekhoekstraat beperkt is tot 3,20 meter.

Fietsers kunnen door

Fietsers kunnen de werken in het centrum op een veilige manier omzeilen via de E. Van Hemeldonckstraat en via de doorsteek tussen de Meylstraat en de Kapelstraat, rechtover het Kostershuisje. Tijdens de werken aan het kruispunt L. Dumortierstraat-Molenstraat worden zij via de Kasteelstraat naar de Kapelstraat geleid.

Bussen passen zich aan

De Lijn deelt volgende aanpassingen aan het traject van de bussen 196 en 197 mee:

  • bus 196 volgt vanaf 19 april het normale traject via Mortselsesteenweg,  Sint-Laureysplein en Lintsesteenweg;
  • bus 197 volgt tot einde van deze fase hetzelfde traject. De haltes in de Geelhandlaan, P. van Ostaijenlaan en Fazantenlaan worden niet bediend. De vervanghaltes zijn deze van bus 196 in de Lintsesteenweg;
  • het aangepaste traject van de bussen 242 en 243 gaat via Mortselsesteenweg, Wouwstraat, Leliestraat en Edegemsesteenweg naar de Mechelsesteenweg om dan via het rond punt in de J.F. Gellyncklaan  naar de Vredestraat te rijden en daar de normale reisweg verder te zetten.

Werken kerkomgeving

Tot eind juni wordt nog met man en macht verder gewerkt aan de nieuwe kerkomgeving. De nieuwe trappen voor De Markgraaf werden ontworpen om bij gelegenheid als podium dienst te doen. De tuin rond de kerk wordt heraangelegd met veel nieuw groen en daartussen verharde gedeeltes. Het pronkstuk wordt een mooie fontein die uitnodigt tot pootje baden op warme zomerdagen. Midden in die mooie nieuwe omgeving valt een prachtig verlichte kerk te bewonderen. Voor we zover zijn is het nog even afzien, uitgerekend in de maanden dat de kerk drukker ingenomen wordt: er staan communiefeesten en huwelijken op het programma en menigeen vraagt zich af of de feestvierders wel op hun bestemming zullen raken.

De aannemer kreeg het volledige programma voor alle geplande festiviteiten. Afhankelijk van hoe snel het aanleggen van de nieuwe weg tussen De Markgraaf en de kerk vooruitgaat, zullen af en toe nieuwe afspraken gemaakt moeten worden. Feestvierders kunnen zich tot de politie richten die de parking in de Rozenlei dan graag voorbehoudt voor de genodigden. Vanuit de Kapelstraat is deze parking te bereiken via de Hortensialei, vanuit de Mortselsesteenweg via de J. Lambrechtslei en de Azalealei. Zolang de nieuwe weg niet voldoende uitgehard is blijft dit verboden terrein voor ceremonie- en andere wagens. Via de Rozenlei kan tot aan de parking aan de achterzijde van De Markgraaf gereden worden, vanwaar het verder noodgedwongen te voet gaat.

Parkeren

Tot eind juni is het aantal plaatsen rond de kerk en De Markgraaf beperkt. In de Rozenlei en achter en naast De Markgraaf worden parkeerplaatsen voorzien, allen bedoeld voor lang parkeren. Het nieuwe Sint-Laureysplein en de parking voor de kerk in de Mortelsesteenweg maken deel uit van een blauwe zone. Van maandag tot en met zaterdag mag je er tussen 9 en 18 uur maximum 90 minuten blijven staan. Hetzelfde geldt voor de parkeerplaatsen langs de Boechoutsesteenweg en de voor openbaar gebruik voorbehouden plaatsen aan het Kastanjehof.

Verdere inlichtingen bij Davy Verbeeck, communicatieambtenaar, Gemeentehuis, Geelhandlaan 1 in 2540 Hove, tel. 03 / 460 33 11 (kantooruren).

Bron: www.hove.be .