In Hove gebeuren er heel wat activiteiten op cultureel gebied. Spijtig genoeg vinden jongeren weinig of niet de weg naar deze manifestaties. Veertigers zijn op vele Hovese culturele manifestaties de jongste aanwezigen.

Het JOC organiseert meestal “fuiven” met soms de nodige negatieve bijklanken (overlast in al zijn uitingen, gehoorschade bij de aanwezigen, enz …). Culturele activiteiten zijn voor de meeste jonge bestuurders van het JOC totaal onbekend.

Op de gemeenteraad deed de fractie Vlaams Kartel een aantal voorstellen om meer jongeren dan vandaag te betrekken bij culturele manifestaties.

Via stimulering met subsidies en materiële ondersteuning kan men culturele projecten van en voor jongeren in Hove organiseren. Dit hoeft niet steeds in een deftige en statige zaal door te gaan, het kan ook in open lucht op straten en pleinen plaatsvinden. Jonge Hovenaars, individueel of georganiseerd, moeten een project kunnen indienen. Het evenement moet openbaar zijn en bestemd voor jongeren tussen 5 en 30 jaar en de eventuele toegangsprijs van de manifestatie mag niet meer dan 3 euro kosten. Fuiven en organisaties met een commerciële inslag komen niet in aanmerking. Daarnaast zou het interessant zijn om een ondersteuning voor culturele trips van jongeren te voorzien. Iedere Hovese vereniging of Hovese jongere tussen 5 en 30 jaar kan hiervoor gebruik maken. Alle inkomtickets voor musea, theatervoorstellingen en culturele centra van zowel binnen als buiten de gemeente worden terugbetaald, met een maximumbedrag van 5 euro per ticket. Volgens cultuurschepen Els Pauwels (CD&V) bestaat er in Hove een Jeugd- en een Cultuurbeleidsplan. De voorgestelde opties staan er niet in. Scholen kunnen deelnemen aan het flankerend onderwijsbeleid.