Een nieuwe reglement, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 2 mei, regelt voortaan in Hove het parkeren van een motorvoertuig op plaatsen waar het parkeren met beperkte parkeertijd toegelaten is, de zogenaamde blauwe zone.

De gebruikers van de openbare weg kunnen kosteloos parkeren in de blauwe zone voor de maximale duur die toegelaten is voor het parkeren met beperkte duurtijd. De door de gebruiker toegelaten parkeerduur wordt vastgesteld door het zichtbaar aanbrengen achter de voorruit van het voertuig van de parkeerschijf.

Een overtreding wordt gesanctioneerd met een forfaitair bedrag van 20 EUR per dag voor elke periode die langer is dan deze die gratis is.

Het parkeren van voertuigen gebruikt door personen met een handicap is gratis. Het statuut van ‘personen met een handicap’ wordt beoordeeld op het ogenblik van het parkeren door het aanbrengen op een zichtbare plaats achter de voorruit van het voertuig van de kaart, uitgereikt overeenkomstig het betreffend ministerieel besluit.

Er wordt vrijstelling van de belasting verleend op zondagen, op wettelijke feestdagen en op de Vlaamse feestdag 11 juli.

De belasting is verschuldigd zodra het voertuig langer geparkeerd is dan de tijd die toegelaten is door de verkeersborden en is betaalbaar door overschrijving op de rekening van de gemeente. Als de parkeerschijf niet zichtbaar achter de voorruit van zijn voertuig is geplaatst of in geval de gebruiker de pijl niet op het streepje plaatst dat volgt op het tijdstip van aankomst of indien de gebruiker de aanduidingen wijzigt zonder dat het voertuig de parkeerplaats heeft verlaten, wordt de gebruiker steeds geacht te kiezen voor de betaling van het forfaitaire tarief. De gebruiker van een motorvoertuig die de parkeerschijf niet zichtbaar achter de voorruit van zijn voertuig plaatst, wordt steeds geacht te kiezen voor de betaling van het forfaitaire tarief. Bij toepassing van het hierboven vermelde forfait, brengt de aangestelde van de gemeente een uitnodiging om de belasting te betalen aan op de voorruit van het voertuig. In geval van niet betaling van de belasting wordt de belasting ingekohierd en is ze onmiddellijk eisbaar.

Bron: www.hove.be