Wat is Hofila ?

“De verzamelarsclub Hofila werd opgericht in 1967 door drie Hovenaars, verwoede verzamelaars. Van de stichters is nog steeds Aloïs Verbert de drijvende kracht als econoom (boekhouding en ledenadministratie), organisator van de tombola’s en wijze raadgever voor alle mogelijke verzamelproblemen.

De bedoeling van de stichters was om alle verzamelaars van de regio groot-Hove bij elkaar te brengen in een gemoedelijke omgeving, om het verzamelen te vergemakkelijken. Geen enkel verzamelgebied wordt daarbij uitgesloten.”

Resultaten ?

“In de voorbije jaren ging de werking van Hofila verder en sedert het begin werden meer dan 500 verzamelaars lid van de club. Vandaag zijn er 60 leden, met onder hen een tiental echtgenotes, die hun man-verzamelaar vergezellen tijdens de vergaderingen.”

Waar komen jullie samen ?

“Hofila vergaderde op diverse plaatsen in Hove. Het vinden van een goede vergaderzaal was soms een probleem omdat de zaal te klein werd wegens het groeiende aantal leden of omdat de zaal niet meer beschikbaar was. We vergaderden o.a. in café “De Eéndracht” aan de Lintsesteenweg 1, in het gewezen “Prinsenhof” aan de Kapelstraat (vandaag elektro-zaak Sergeyssels) en in de judozaal van de gemeentelijke “Sporthal”. Sedert acht jaar vergaderen we in het Dienstencentrum “Ten Hove” aan de René Verbeecklaan 3 in Hove. Het is er een gezellige en klantvriendelijke omgeving.”

Hoe werken jullie ? Welke verzamelobjecten hebben het meeste succes ?

Bij Hofila ligt het hoofdaandeel van de activiteiten in het verzamelen van postzegels“De clubleden vergaderen twee maal per maand (niet in juli maar één maal in augustus). Hofila is lid van de Hovese Cultuurraad (en wordt zo ook daadwerkelijk gesteund door de gemeente) en van de Centrumraad van het Dienstencentrum. Ongeveer negen maal per jaar wordt, in samenwerking met de Agfa-Gevaert Postzegelclub, een Mededelingsblad uitgegeven op 100 exemplaren, worden ook resultaten gepubliceerd van wat “onderzoek” kan worden genoemd : een studie over ‘strafportzegels’ in alle landen, een langlopende reeks over ‘Nobelprijswinnaars op postzegels’, over het technisch probleem om de vetresten van de melkcupjes te verwijderen, enz …

De activiteiten van Hofila liggen voor 75% bij de filatelie of het verzamelen van postzegels. Maar vele andere verzamelingen komen ook aan bod : telefoonkaarten, theezakjes, likeurflessen, bierviltjes, bidprentjes en overlijdensberichten, luciferdoosjes, deksels van melkkeupjes en jokers, voetbaltickets, enz… De aandacht voor sigarenbanden is nu heel miniem geworden wegens de te grote commerciële productie. Anderzijds worden ook veel ‘Liebigprenten’ aangeboden, waarvan de waarde sterk gedaald is wegens het grote aanbod. Een paar keer werd gedacht aan munten als verzameling, ook bij de invoering van de Euro, maar dit thema lukte niet.

Het bestuur van Hofila regelt de praktische zaken voor de vergaderingen maar informatie is ook van groot belang, via catalogen, inlichtingen en verwijzingen en meer dan eens is er voorlichting over een bepaald thema (hoe postzegels afwerken, hoe telefoonkaarten bewaren, enz …). De leden bekomen kortingen bij de aankoop van materiaal via de club.

Een veel gehoorde vraag van nieuwe leden betreft het thema ruilen, maar de praktijk wijst uit dat het toch om ‘kopen en verkopen’ gaat.”

Hoe zit het met de aanwezigheid van jongeren ?

“Zoals voor vele andere verenigingen is de jeugdwerking sinds jaren een probleem. Meer dan eens brengen de leden een familielid van jonge leeftijd mee naar de club, meestal geïnteresseerd in een themaverzameling postzegels (vlinders, treinen, …). Maar bij latere studies, bij belangstelling voor het andere geslacht en vooral door de digitale mogelijkheden van de computer wordt meestal afgehaakt na een paar jaar verzamelen.”

Jullie samenwerkingsverbanden ?

“Het mag niet onvermeld blijven dat er bij Hofila nog wat meer gebeurt dan de coördinatie van het verzamelen. Zo is er regelmatig een ‘mini-tentoonstelling’ waarbij één van de leden een deeltje toont van zijn/haar verzameling aan de andere leden, zodat niet alles in een private kast verborgen blijft. Hofila neemt deel aan diverse culturele activiteiten : de Vlaamse Erfgoeddag, de Open Monumentendag, een standje tijdens de Zomerendfeesten. Toen Hofila 40 jaar bestond in 2007, werd in het dienstencentrum een tweedaagse tentoonstelling opgesteld waar bijna alle leden een deel van hun verzameling toonden aan de meer dan 250 bezoekers.”

Technische en contactgegevens :

Het lidgeld bedraagt 5 euro. De vergaderingen hebben steeds plaats op de 1ste en de 3de zondag van de maand en dit van 9 tot 12u. in D.C. “Ten Hove”.

Alle belangstellenden zijn hartelijk welkom met een gratis drankje bij het eerste bezoek.

Verdere inlichtingen bij : Jos Ceulemans, voorzitter, Jan-Frans Gellyncklaan 289 in 2540 Hove, tel; 03 / 457.69.67.; Aloïs Verbert, econoom, Voetweg 21 in 2650 Kessel/Nijlen, tel. 03 / 480.95.64. – e-post : alois.verbert@pandora.be; Hugo Peerlinck, secretaris, Nieuwstraat 2 in 2540 Hove, tel. 03 / 455.51.74. – e-post : hugo.peerlinck@skynet.be .