Recent ontstond er heel wat opschudding toen bleek dat Dexia erg gul is geweest met het uitkeren van bonussen. Deze bank – die vandaag enkel nog bestaat dankzij de forse injectie van overheidsgeld tijdens de internationale bankencrisis van 2008 – ziet blijkbaar geen graten in het uitkeren van erg grote bonussen aan haar toplui.

Inmiddels hebben het Vlaamse en het federale parlement unaniem Dexia opgeroepen de lonen te matigen. Ook de gouverneur van de Nationale Bank, de heer Luc Coene, riep op om helemaal geen bonussen meer te betalen zolang de overheidssteun niet is terugbetaald.

Dexia vond het geen probleem om bijvoorbeeld topman Pierre Mariani een totale vergoeding toe te kennen van 2,03 miljoen euro. Dexia creëerde zelfs een nieuwe premie waardoor deze Franse bankier voor het tweede jaar op rij de best betaalde bankier van het land is. Dit uitgerekend in een jaar waarin de koers van het beursaandeel Dexia met maar liefst 39% zakte en de winst met 28% daalde. Hiermee zijn volgens vele burgers de grenzen van het fatsoen ver overschreden.

Omdat de Vlaamse gemeenten en provincies, historisch, via hun aandelen in de N.V. Gemeentelijke Holding, belangrijke aandeelhouders van Dexia zijn, stelde de oppositiefractie Vlaams Kartel voor om via een motie de Hovese afkeer van deze praktijken duidelijk te maken.  Als extra protest zou de gemeente Hove ook haar belegde gelden kunnen terugtrekken bij Dexia. Volgens de Hovese burgemeester Luc Vuylsteke de Laps (CD&V) hebben de gemeenten geen rechtstreekse relatie met Dexia. De gemeente Hove belegt haar financiële middelen over verschillende banken, niet enkel via Dexia. De motie werd niet aangenomen