Eén kind op tien wordt arm geboren. Eén op vier mist thuis basiscomfort zoals een bad, toilet of warm water. Het zijn onthutsende cijfers, want Vlaanderen is toch welvarend, niet ? Vaak gaat het om verdoken armoede. 13% van de kinderen leeft in een gezin waar het inkomen lager is dan de risicodrempel. En dat zal er niet direct op verbeteren. Met de uit de pan swingende energie- en voedselprijzen is het voor steeds meer gezinnen elke maand weer krabben om de eindjes aan elkaar te knopen en de rekeningen te betalen.

Geld euro's

Kritische vragen over ontwikkelingshulp

Het gemeentebestuur spendeert dit jaar 43.100 euro (1.738.649.-bef) aan ontwikkelingssamenwerking. Een aantal projecten van Hovenaars in de derde wereld krijgen een subsidie, evenals een aantal grotere en gekende organisaties zoals “11.11.11.”. Het gemeentebestuur kadert deze financiële steun in hun solidariteitsbijdrage aan de derde wereld. Het staat nadrukkelijk in het gemeentelijk beleidsplan 2007-12 van de bestuursmeerderheid.

Niet alle Hovenaars delen dezelfde visie. Op de gemeenteraad van begin mei kwam dit punt uitgebreid ter sprake. De oppositiefractie Vlaams Kartel stelde de nodige kritische vragen over deze begrotingspost .

“Voor onze kleine gemeente is dit een pak geld. Allemaal verloren geld die niet ten goede komt aan de Hovenaars en hun dienstverlening. Geen enkele Hovenaar is schuldig aan de armoede in de derde en vierde wereld. Hove kan niet het OCMW van de hele wereld spelen. Met dit geld kon men boogpoorten aanleggen aan alle Hovese schooluitgangen als alternatief tegen de “30 km/u zone” die toch niet wordt gerealiseerd want iedereen rijdt hier een stuk boven de 30 km/u in de afgebakende zone. Met al het Hovese belastingsgeld dat we vandaag verliezen, kon het dringend noodzakelijke fietspad in de Groenstraat reeds vlot worden betaald.

Met een fractie van al dit geld kon men Hove terug herbebossen , dringend noodzakelijk want in Hove werden er nog nooit zoveel bomen gekapt dan de laatste vier jaren met het groen-linkse bestuur.

Sommigen van de genoemde ontwikkelingsprojecten waarderen we, we steunen ze zelfs privé, want ze zijn oprecht en gemeend, anderen zijn eerder dubieuze organisaties type “11.11.11.” met politiek benoemde “parachutisten” in de top van de organisatie met bijhorende secretaresse en  chauffeur. Hoeveel % van het opgehaalde geld van een organisatie zoals “11.11.11.” komt effectief bij de noodleidende bevolking in de ontwikkelingslanden terecht ? Lees het boek van de heer Thierry Debels “Hoe goed is het goede doel ?” er maar eens op na, –  waarop ondanks processen voor de rechtbank aangespannen vanuit linkse hoek  – nog steeds geen ernstige weerlegging van feiten is gevolgd. De heer Debels is trouwens over de hele lijn volledig vrijgesproken.

Ontwikkelingshulp moet volgens ons geregeld worden via bilaterale overéénkomsten van Staat tot Staat. Dit is duidelijk een werk voor de Vlaamse Gemeenschap die daar veel meer kennis en expertise voor in huis heeft dan de gemeente Hove.

Als het gemeentebestuur deze projecten toch wil steunen, kan ze dit doen door gratis zalen ter beschikking te stellen van de initiatiefnemers voor (film)voordrachten “ aldus gemeenteraadslid Chris Schwagten. Vlaams Kartel was de enigste fractie die zich onthield op dit punt.

Het wordt tijd dat de overheid eindelijk ingrijpt en wat doet voor ónze mensen. Het zijn niet de mensen die boven hun stand leven, maar de overheid met allerlei prestigeprojecten waar men vragen bij hun nuttigheid kan stellen. Hoog tijd dus voor drastische besparingen. Zo moeilijk is dat niet. Waar een wil is, is een weg !