Het Liberaal Studentenverbond (LVSV) bepleitte in de media de wereldwijde legalisering van softdrugs. De liberale studenten vragen dat België, “als belangrijk transitland in het transport van drugs”, daarbij een politieke voortrekkersrol zou spelen … Blijkbaar zijn deze jongeren te “stoned” om stil te staan bij het feit dat softdrugs voor heel wat gebruikers een opstapje zijn naar zwaarder spul.

Onderzoekscijfers bewijzen deze ‘stepping stone’-theorie en geven aan dat occasionele cannabisgebruikers drie keer meer kans maken om harddrugs te gebruiken vóór ze twintig zijn. Wie op jonge leeftijd op wekelijkse basis een jointje rookt, heeft als volwassene zelfs twintig keer meer kans om hard drugs uit te testen of er verslaafd aan te geraken.
Door het gevoerde gedoogbeleid is ondertussen het taboe op cannabis volledig verdwenen en stijgt het gebruik. Meer dan één op vier jongeren gebruikt het, tot tien keer per week. Dit is een verdubbeling in twee jaar tijd. Ook nieuwe partydrugs en vooral cocaïne zijn aan een opmars bezig.   Maar liefst 1 op de 6 jongeren kruipt onder invloed van drugs achter het stuur … met alle tragische gevolgen tijdens weekeindongevallen.

Drugs zijn te gevaarlijk en ondermijnen de volksgezondheid. Bovendien leiden ze heel vaak tot maatschappelijke overlast en criminaliteit.

In 2005 hebben dertig miljoen Europeanen regelmatig een joint opgestoken.

In Tsjechië heeft de helft van de jongeren op de middelbare school al eens cannabis gebruikt. In Vlaanderen ligt dit cijfer op een kwart. In Europa rookte een vierde van de jongeren onder de vijftien vorig jaar meer dan veertig joints per jaar, aldus International Narcotics Control Board. Nederland en Albanië blijven de belangrijkste Europese productiecentra. Naast cannabis blijft de stijgende groei van cocaïne de INCB veel zorgen baren. Ons land blijft vooral zijn rol spelen in de productie van XTC en het gevaarlijke GHB.

Wij zijn tegenstander van druggebruik, zowel van hard- als van zogenaamde softdrugs. Drugs zijn immers zeer ongezond en uiterst verslavend. Jongeren die met drugs beginnen te experimenteren weten vaak niet hoe en waar ze gaan eindigen. Het aantal verslaafden en drugsdoden neemt jaar na jaar toe. Het aantal jongeren onder de verslaafden is erg groot. Spijtig genoeg ontsnapt onze regio niet aan de drugskanker. Hier lopen ook gewetenloze criminele drughandelaars rond en die zich werpen op weerloze prooien van scholieren en studenten. Weg met die shit ! Doe als alternatief wat meer aan sport. Ga met je vrienden eens zwemmen, fietsen of lopen door bos en veld. Uw gezondheidstoestand, lichaamsgewicht en hartslag  zal er enkel wel bij varen. Doen !