Dagelijks wordt er in ons land gemiddeld ingebroken in zo’n 170 tal woningen. Meer dan 80 % van deze inbraken wordt gepleegd door rondtrekkende dadersgroepen, meestal afkomstig uit het vroegere Oostblok en dan nog meer specifiek uit de Balkan. De Roemeense bendes nemen al meer dan een kwart van al de inbraken voor hun rekening. Vaak gaat het hier om Roma-zigeuners.

– Vele bendes steken voor enkele dagen de grens over om hier hun slag te slaan en dan terug zo snel mogelijk te verdwijnen. Andere bendes verblijven hier permanent . Velen doen ook een beroep op de inzet van minderjarigen omdat die niet naar de gevangenis moeten bij betrapping. Kleine kinderen zijn vaak ook leniger dan een volwassene om bijv. door een klein keldergat te kruipen.

– Dievenbendes klissen is voor de politie vaak een onbegonnen taak. En als ze dan al eens worden opgepakt, worden ze soms binnen de kortste keren vrijgelaten wegens gebrek aan opvangcapaciteit in onze gevangenissen.

Roemenen op kop

– De meeste bendes  (ruim 28 %) zijn afkomstig uit Roemenië. Daar zijn volgens de politiediensten verschillende oorzaken voor : het openstellen van de EU-grenzen, het bestaan van speciale opleidingskampen (vele bendes bestaan uit gedemobiliseerde ex-militairen), het feit dan woninginbraken geen speciale graad van specialisatie vereist.

– De politiediensten hopen dat eens er een federale regering is gevormd, er dringend een wetsvoorstel wordt neergelegd dat de uitwisseling van DNA-materiaal vereenvoudigt. Dit zou op termijn het aantal inbraken drastisch kunnen doen zakken omdat de misdaad dan beter internationaal wordt aangepakt.

– Afgelopen jaar 2010 werd dagelijks gemiddeld in 171 woningen ingebroken. Over heel het jaar komt men aan 62.654 woninginbraken. De dieven hebben het vooral gemunt op juwelen en geld.

Belgische dadersbendes maken slechts 5 % van het totaal aantal inbrekers uit. Ze verplaatsen zich vaak met de trein om geen sporen van wagens achter te laten.

– De strijd tegen deze rondtrekkende bendes is moeilijk te winnen. Toch behaalde de federale politie recent enkele opmerkelijke successen en werden enkele buitenlandse bendes opgerold. Het probleem is dat gangsters zich voortdurend aanpassen en nieuwe technieken gebruiken. De samenstelling van bendes wisselt ook voortdurend.

– Er is een lichte daling van het aantal inbraken in handelszaken en bedrijven vast te stellen. Hiertegen staat wel een lichte stijging van het aantal winkeldiefstallen en het aantal ladingdiefstallen op autosnelwegen.

– Het aantal koperdiefstallen is ook spectaculair gestegen, met soms grote gevolgen voor hinder van het treinverkeer. In 2009 noteerde men 1.614 gevallen van koperdiefstal en in 2010 was dit gestegen tot 3.676 gevallen.

Van waar komen de meeste inbrekersbendes vandaan ?

Land

% bendes

Roemenië

28

andere

14

onbekend

10

Servië

7

Bulgarije

6

Litouwen

6

Moldavië

5

België

5

Kroatië

4

Polen

3

Frankrijk

3

Georgië

2

Albanië

2

Macedonië

1

Rusland

1

Bosnië

1

Slovakije

1

Oekraïne

1

Enkele tips tegen woninginbraken

  1. Zorg ervoor dat uw huis bewoond lijkt als u er niet bent. Laat geregeld de brievenbus leeg maken als u op reis gaat. Stel timers zo in dat bij duisternis er lichten branden in uw woning. Laat wat goedkoop speelgoed of een oude fiets in de tuin staan. Vraag een vriend of buurman of hij op tijd het gras wil maaien. Laat de buurman ook wekelijks een vuilniszak buiten zetten.
  2. Wees vaag op uw antwoordapparaat. Een vermelding als “Sorry, we zijn even met vakantie …”is goud waard voor een dief. Zeg eerder : “We zijn nu druk bezig, geef uw telefoonnummer en we bellen u zo snel mogelijk op.”
  3. Zet niets op Facebook of andere sociale netwerksites over uw tijdelijke afwezigheid.
  4. Een rolluik (zeker plastiek) is niet volledig inbraakwerend, ook al geeft het dikwijls een gevoel van veiligheid. Zorg voor een degelijke afsluiting van het rolluik.
  5. Bewaar uw kostbaarheden verspreid over de woning op ongewone plaatsen. Vermijd klassieke bergplaatsen als de linnenkast.
  6. Maak het de inbrekers niet makkelijk. Laat zeker geen ladder staan tegen de gevel, evenmin in de tuin. Laat ook geen sleutel achter onder de mat aan de achterdeur of aan het haakje in de garage.
  7. Voor uw reis aan te vangen, verwittig de politie van uw tijdelijke afwezigheid. Dan komen ze dagelijks eens kijken of alles nog goed zit.
  8. Als u verdachte personen of verdachte handelingen ziet in uw woonomgeving, bel dan onmiddellijk de politie. Snelle interventies kunnen vaak preventief en ontradend werken.