De NMBS is van plan om vanaf 2012 zeven euro aan te rekenen voor wie in de trein een vervoersticket wil kopen. Treinbegeleiders zullen in de loop van 2012 geen rekening meer houden met excuses van reizigers die zonder ticket opstappen. Ze betalen altijd een toeslag van zeven euro als ze in de trein zelf een ticket willen kopen.

Nu is het kosteloos als je opstapt in een onbemand station (zoals Hove), zolang je de treinbegeleider maar waarschuwt. Bij een station met een verkoopsloket betaal je drie euro extra.

De nieuw voorgestelde regeling moet reizigers meer gebruik doen maken van biljetautomaten. Vandaag staan er 133 verspreid over heel het land (zeer weinig) want maar goed voor 5% van de biljettenverkoop van de NMBS.

Volgend jaar komen er meer automaten bij, oudere worden ook vervangen (dateren van 1999). Veel reizigers hebben de indruk dat de automaten meer stuk zijn dan werken.

In het station van Hove is er al jaren geen loket meer aanwezig (is nu een taverne) en er is ook nog nooit een ticketautomaat geweest. In Hove nemen dagelijks vele honderden mensen de trein naar allerlei bestemmingen.

Het zou van een enorme vorm van discriminatie getuigen, als de Hovese treinreizigers extra financieel worden beboet, omdat de NMBS onbekwaam is om de opstapplaats Hove degelijk uit te bouwen.

We vragen ons af hoe het gemeentebestuur op deze plannen zal reageren?