De Koninklijke Harmonie Sint-Laureys is de oudste vereniging van de gemeente Hove wat betreft jaren werking en heeft ook het grootste aantal actieve leden van alle Hovese verenigingen.

Op 10 december 1878 werd de fanfaremaatschappij Sint-Laureys in het toen nog zeer landelijke Hove opgericht. De eerste voorzitter was de heer Vercammen. De eerste muzikanten bliezen af en toe wat te hard, gezien zij kort na hun oprichting een boete kregen wegens nachtlawaai …

Bij haar 50-ste verjaardag in 1928 kreeg de fanfare van koning Albert I de toevoeging “Koninklijke Fanfaremaatschappij” aan haar naam.

Tijdens de ambtsperiode van dirigent Karel de Schrijver onderging de fanfare een gedaanteverwisseling en werd in 1955 een harmonie. Een harmonie onderscheidt zich van een fanfare door het feit dat zij naast de traditionele blaasinstrumenten (tuba’s, trompetten, slagwerk, trommel) wordt aangevuld met fluiten, hobo’s, klarinetten en soms fagotten.

In 1983 werd een verbroedering met de harmonie Kud Ljubic in het ex-Joegoeslavische Podstrana nabij Split (vandaag de republiek Kroatië) georganiseerd. Een grootse manifestatie in de geschiedenis van de harmonie. Sinds 1984 schrijft de harmonie er elk jaar een stukje muzikale geschiedenis bij met de organisatie van het jaarlijkse ‘showconcert’. We mogen gerust zeggen dat dit het muzikale hoogtepunt van het jaar is.  Doch blijft het daar niet bij. Zo werd een Kreta-concertreis georganiseerd in juli 2010 en werd het eiland overspoelt door meer dan 100 muzikanten, familieleden en sympathisanten. De harmonie werd eveneens tot tweemaal toe gevraagd door de stad Antwerpen om de opening van de “Bollekensfeesten” op te luisteren in 2008 en 2009. In 2010 werd als klap op de vuurpijl een concert in de St.-Pauluskerk te Antwerpen gespeeld, begeleid door een koor en Jazz-zangeres Sofie voor meer dan 400 aanwezigen ten voordele van Krauwelenhof (centrum voor jongeren met individuele begeleiding).

De toenmalige fanfare in 1934 voor lokaal De Eendracht

 

Lokaal “da Capo” aan de Lintsesteenweg

Vanaf de oprichting werden de repetities gehouden op verschillende plaatsen in de gemeente Hove, meestal in herbergen of eraan verbonden zalen of zaaltjes.  Dat ging zo tot in het jaar 1933.

Vanaf toen vond de vereniging onderkomen in ‘De Eendracht’, het huidig lokaal gelegen aan de Lintsesteenweg 1.  Vele jaren waren ze te gast bij Emiel Oliviers, die zelf muzikant was, en zijn echtgenote Irma Peeters.  Zij waren de toenmalige uitbaters en eigenaars van café en feestzaal ‘De Eendracht’. Na het overlijden van Irma besloten Emiel en zoon Herman de bovenzaal van het gebouw aan het Harmonieorkest te schenken.  Bovendien kreeg de vereniging de gelegenheid om de rest van de gebouwen aan te kopen.  Bij notariële akte van 26 april 1996 werd het Harmonieorkest volle eigenaar van de gebouwen.

Om de nodige verbouwingen en aanpassingswerken uit te voeren, moest gezocht worden naar financiële middelen : hypothecaire lening, gemeentelijke lening, huurinkomsten, uitgifte van aandelen, sponsoring, enz..  Opmerkelijk hierbij is dat dit enorme werk in eigen beheer werd uitgevoerd, met in hoofdzaak de inzet van eigen mensen en onder de algemene en enthousiaste leiding van ondervoorzitter Theo Voorspoels.

Het resultaat is dat onze vereniging een eigen patrimonium bezit.  De huuropbrengst van de lokalen draagt bij tot de terugbetaling van de schulden en de dagelijkse werking van onze harmonieorkest.

Professionele leiding

De huidige dirigent van de harmonie is sedert 2009 de 39-jarige Peter Préal, afgestudeerd aan het vermaarde Lemmensinstituut en wonende in Mortsel. Hij volgde Chris Blom op, die 20 jaar lang de muzikale leiding van de harmonie onder zijn hoede had. Peter Préal is naast freelance slagwerker aan de Vlaamse Opera ook leraar slagwerk in de muziekacademie van Meise. In zijn vroegere woonplaats Tremelo bouwde hij met succes een jeugdorkest uit.

De huidige voorzitter van de harmonie is Luc Van Braekel, Roderik Desmet fungeert als secretaris en penningmeester is Benny Smeets.

De harmonie bestaat vandaag uit 96 muzikanten en de jeugdafdeling telt een veertigtal leden die op termijn doorgroeien naar de harmonie.

Binnen de harmonie werden werkgroepen opgericht die zich op een bepaald onderdeel van hun actieterrein specialiseren (instrumenten, showelementen, lichteffect, enz …). Het voordeel hiervan is dat de leden zelf inspraak hebben.

In Hove bestaat er een samenwerking met de Antwerpse Muziekacademie (MAGO). Na 2 à 3 jaar les te hebben gevolgd in notenleer, worden de nieuwe leden opgevangen in de jeugdharmonie waar ze de kneepjes van het vak aanleren, alvorens over te stappen naar de harmonie. Iedere week van het jaar wordt er gerepeteerd en nieuwe stukken aangeleerd.

Op de vraag waarom men vandaag in een harmonie speelt antwoordt de voorzitter : “Dit is een hobby zoals een andere. Het is een liefde om muziek te beoefenen. Vele van onze leden erven dit van vader of moeder”.

Sfeer scheppen in de gemeente

Om de groepssfeer te bevorderen organiseert men een weekend, waar de nodige vriendschapsbanden worden gesmeed.

De muzikanten zijn het hele jaar altijd ergens present. Meestal in de onmiddellijke buurgemeenten, soms ook verder. Ze leggen veel nadruk op sfeer. Dit houdt in dat de harmonie bij grote gebeurtenissen (11 november viering, zomerendfeesten, boomplanting,  picknik in het park, enz…)  in de gemeente Hove op straat komt en de muzikanten het beste van zichzelf geven om het gebeuren muzikaal te omkaderen. De harmonie is een mengeling tussen jong en oud, met gedreven muzikanten en bestuur, die nieuwe uitdagingen aangaan, maar zeker ook hun geschiedenis niet vergeten. En allemaal met een voorliefde voor muziek.

Binnen deze muzikale vriendengroep is er ook plaats voor u als mogelijk toekomstig lid. De harmonie repeteert elke maandagavond van 20 tot 22 uur in zaal “da Capo “ aan de Lintsesteenweg 1 in Hove. Geïnteresseerden zijn hartelijk welkom ! Breng uw instrument zeker mee !

Verdere inlichtingen bij voorzitter  Luc Van Braeckel, tel. 03 455 84 57 – internet: www.harmoniehove.be .