We stellen vast dat een aantal Hovese mandatarissen – door de gemeenteraad aangeduid om de gemeente te vertegenwoordigen op vergaderingen van intercommunales – letterlijk en figuurlijk “hun kat sturen”. Op 22 juni jl. ging er in een restaurant in Oud-Turnhout een algemene vergadering door van de financieringsintercommunale IKA. De Hovese eerste schepen moest hierop aanwezig zijn, maar “stuurde zijn kat”. De vierde schepen, van de andere meerderheidspartij,  die als vervanger stond ingeschreven, wist van niets en was dus ook ongewild afwezig. Zo verliest de gemeente Hove vele kansen om nuttige info uit eerste hand te verwerven. Ze moeten dan achteraf het nieuws uit tweede hand vernemen, als de beste posities al ingenomen zijn.

Op deze vergaderingen van intercommunales worden immers belangrijke beslissingen genomen of toegelicht voor de gemeente. In de uitverkoren etablissementen worden er meestal na de vergaderingen lekkere spijzen opgediend. Sommige intercommunales zijn ook gul in het uitreiken van gadgets …

Indien een mandataris door onvoorziene omstandigheden in de onmogelijkheid is om een vergadering bij te wonen, bestaan er voldoende moderne communicatiemiddelen om een vervanger op te roepen en af te vaardigen.

Op 25 juli jl. vergaderde het college van burgemeester en schepenen enkel met de mandatarissen van de CD&V. De schepenen van de groen-linkse meerderheidspartij Hove Beweegt waren allemaal afwezig. Evolueert Hove naar een één partij bestuur of komt de huidige meerderheid in 2012 bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen samen op één lijst op ?

Eind augustus ging er een vergadering door van het Autonoom gemeentebedrijf Sport en Ontspanning Hove waar men met veel moeite aan het vereiste aantal aanwezigen kwam of de vergadering kon niet wettig doorgaan.Dit orgaan beheert de sportinfrastructuur van de gemeente. Hove verbouwt vandaag zijn sporthal aan de Paul van Ostaijenlaan tot een modern sportcomplex. Het investeringsbedrag in deze sporthal bedraagt meer dan 2,4 miljoen euro. Belangrijk genoeg om als mandataris deze vergadering bij te wonen.

Midden oktober organiseerde de intercommunale IVEKA (gas en elektriciteit) een avondlijke infovergadering in restaurants in Halle/Zoersel en Kasterlee om haar prestaties en toekomstperspectieven toe te lichten aan alle mandatarissen van de aangesloten gemeenten. Slechts één gemeenteraadslid van het Vlaams Kartel nam de tijd en de moeite om naar Halle te gaan en deze interessante vergadering bij te wonen. Sommige andere gemeenten zijn er vertegenwoordigd door bijna hun volledige gemeenteraad, burgemeester op kop en meerderheid en oppositie broederlijk naast elkaar gezeten .

We kunnen zo nog een tijdje doorgaan met feiten aan te klagen maar gemeentemandatarissen moeten beseffen dat ze een verantwoordelijkheid hebben tegenover hun kiezers en de gehele  gemeente. Ze zijn niet verplicht om zich bij gemeenteraadsverkiezingen verkiesbaar te stellen. De uitvoerende mandatarissen (burgemeester en schepenen) krijgen een voldoende hoge wedde om hun mandaat professioneel in te vullen. Hebben ze hiervoor geen tijd, interesseert het hen niet, dat ze het dan zeggen en ontslag nemen uit hun functie en zich laten vervangen door kandidaten van hun partij die wel de nodige inspanningen voor de invulling van hun mandaat wensen te leveren.