Het Davidsfonds is vandaag een omvangrijk cultuurnetwerk dat tegelijk jeugd- en volwassenenboeken uitgeeft, grote en kleine culturele evenementen organiseert, cursussen op hoog niveau aanbiedt en cultuurreizen met toonaangevende reisbegeleiders opzet. Het Davidsfonds heeft zijn hoofdzetel in Leuven, waar een vijftigtal beroepskrachten werken, maar is via lokale afdelingen en 5.000 vrijwilligers actief op zo’n 500 plaatsen in heel Vlaanderen en Brussel. De focus bij alles wat het Davidsfonds doet, ligt op geschiedenis, taal of kunst. Het Davidsfonds wil mensen samen cultuur laten beleven, vandaar ook de slogan : “Cultuur beleef je samen”. In heel Vlaanderen telt het Davidsfonds ongeveer 50.000 leden.

Ook in Hove actief

Een aantal Hovenaars, toenmalige leden van Davidsfonds Boechout oordeelden dat zij in Hove een voldoende aantal leden konden ronselen om te starten met een zelfstandige afdeling. En zo geschiedde …  De officiële akte vermeldt als stichtingsdatum : 26 januari 1931, Gabriel Pieters werd de eerste voorzitter, ingenieur Leo Stuckens ondervoorzitter, schoolhoofd Raymond Jacobs kreeg de functie van “schrijver” toegewezen, onderwijzer Arthur Wellens werd zijn hulpschrijver en onderwijzer Arthur Van Mierlo werd penningmeester. Gabriel Pieters werd in 1936 opgevolgd door de heer Kempenaers die twee jaar aanbleef, waarna hij werd opgevolgd door Hendrik Van Genechten, die tot op heden recordhouder is betreffende het aantal voorzittersjaren. In 1968 werd hij opgevolgd door Ivo Roels die in 1972 de voorzittershamer doorgaf aan August Peeters. In 1975 volgde Luc Geenen op en in 1981 Marc D’Haene, die het voorzitterschap waarnam tot einde 2010.

Bij de start in 1931 waren er niet minder dan 138 leden, einde jaren zeventig zelfs 145. Naast pieken kende het ledenaantal ook dalen met in 1941 slechts 38 leden. Vandaag telt Davidsfonds Hove 89 leden.

Groot gamma activiteiten

Ook het aantal en de aard van de activiteiten wisselden doorheen de jaren. In maart 1968 was Joost Florquin te gast in Hove met zijn “Hier spreekt men Nederlands”, in december 1976 had men een volle zaal in gewezen café “De Reinaert” aan de Mortselsesteenweg voor de voordracht van Fons Oerlemans “Per vlot naar Trinidad”. In 1980 zorgde “Vuile Mong en zijn Vieze Gasten” voor veel volk in een tent achter het gemeentehuis en onder impuls van John Volkaerts zag ‘Theater Tachtig’ het levenslicht. O.m. schrijver Hubert Lampo en kleinkunstenaar Miel Cools kwamen op uitnodiging naar Hove. Er waren ook sportieve activiteiten met jaarlijkse fietstochten (1977-88) en sneeuwwandelingen in de Ardennen (1979-86).

– Wat de huidige werking van Davidsfonds Hove betreft, worden er jaarlijks een 10-tal culturele activiteiten georganiseerd, zoals : lezingen,  geleide  musea- en stadsbezoeken, de leesclub, de deelname aan de Zomerendfeesten, enz…

– Als Davidsfondslid kiest u ieder jaar uit een kwalitatief hoogstaand aanbod aan boeken en CD’s. U geniet ook van een waaier aan activiteiten georganiseerd via ons hoofdbestuur in Leuven. En niet te vergeten de “Universiteit Vrije Tijd” en een rijke keuze aan begeleide culturele reizen.

– Samenstelling huidig Dagelijks bestuur Davidsfonds Hove : Eddy Franck – voorzitter, Mimi Heysse – secretaris, Ingrid Selens – penningmeester, Lieve Duffeler – programmator, Marc D’haene – bestuurslid, Marleen Van Diest – bestuurslid en Willem Nollet – bestuurslid.

– Verdere inlichtingen : www.davidsfonds.be of bij voorzitter Eddy Franck, Beukenlaan 1 in 2540 Hove, tel. 03 / 455 63 55.

De redactie van Gazet van Hove wenst hen nog veel succes in al hun activiteiten en hop naar de viering van 100 jaar werking in Hove !