Aanpassing plan verkeersplateau in de Mortselsesteenweg

Als laatste fase van de herinrichting van het Hovese gemeentecentrum gaan begin januari  2012 de werken in de Mortselsesteenweg van start. Na overleg met de twee betrokken scholen; het Regina Pacis Instituut en het Groen Schooltje werden enkele wijzigingen aan het oorspronkelijke plan doorgevoerd.

  • Op het verkeersplateau werd aan beide zijden een fietssuggestiestrook aangeduid in rode klinkers, zelfde materiaal als het volwaardig fietspad voorbij dit plateau.
  • Voor beide uitgangen van Regina Pacis worden zebrapaden aangelegd.
  • De “kiss and ridezones” aan beide zijden van het plateau bieden plaats aan 3 autobussen. Een vierde autobus kan hier kort parkeren, maar dan wordt wel de toegang tot de Begonialei tijdelijk versperd.
  • Er wordt een zebrapad aangelegd in thermoplastische verf ter hoogte van de uitgang van ’t Groen Schooltje.
  • Fietsers blijven op de rijweg (gemengd verkeer) tussen het centrum en het verkeersplateau. Het is onmogelijk om vanaf café “De Pomp” een afzonderlijke strook voor fietsers in te richten.
  • Er wordt geen fietsoversteekplaats gemarkeerd gezien dit in strijd is met de filosofie gemengd verkeer in zone 30.
  • Er is geen zebrapad voorzien ter hoogte van de Begonialei gezien het voetpad hier doorgeplaatst wordt.

 

Onbemande flitspalen in Hove-centrum

Het gemeentebestuur wil met alle mogelijke middelen in het centrum van de

gemeente de rijsnelheid handhaven op 30 km / uur. Zeker omdat er in het gebied 5 schooluitgangen aanwezig zijn (twee maal Regina Pacis 1, 2 maal ‘t Groen schooltje en de Albrecht Rodenbachschool – met hier bijhorend de Muziekschool, Buitenschoolse Kinder Opvang en de Kunstacademie voor jongeren). Er werden de laatste maanden door de politie reeds meer dan 2.000 boetes voor snelheidsovertredingen uitgeschreven.

Hove-centrum heeft nu ook permanente flitspalen
Hove-centrum heeft nu ook permanente flitspalen

De verkeersdienst van de politiezone HEKLA kan maar in beperkte mate snelheidscontroles houden, gezien de vele gemeentes die ze ook nog moeten bedienden.

Na een bespreking van de toestand met het studiebureau Vectris, waaruit blijkt dat stipte handhaving noodzakelijk is en het gemeentecentrum zoals nu afgebakend een eerste stap is in een ruimere zone 30 tussen de verschillende gewestwegen, heeft het gemeentebestuur beslist om in het gemeentecentrum twee vaste flitspalen en één camera te laten installeren. Volgens het gemeentebestuur zijn deze camera’s bestand tegen mogelijk vandalisme. Ze zijn niet groter of kleiner dan anderen die over heel Vlaanderen staan opgesteld. De hoogte is vastgesteld op 2,5 tot 3 meter.

 

Geen telefooncel meer aan het station

Na de heraanleg van het gemeentecentrum werd volgens de planning een nieuwe telefooncel voorzien aan het NMBS-station, op de nieuwe parking van de Leliestraat. Maar gelet op het weinig gebruik maken van de nieuwe telefooncel op het SintLaureysplein sinds de installatie er in april 2011, heeft het schepencollege beslist om af te zien van de plaatsing van een nieuwe telefooncel op de parking van de Leliestraat. Voor de aanvang van de werkzaamheden stonden er in Hove zes openbare telefooncellen, vandaag nog één enkele.

Niet iedereen loopt permanent met een GSM op zak en de GSM-netwerken liggen ook geregeld plat door storingen. Hopelijk moet men het zich nooit beklagen dat ze een openbaar vast netwerk hebben ontmanteld voor mobiele netwerken met soms wat problemen…