In Hove-centrum (Boechoutsesteenweg, Sint-Laureysplein, Kapelstraat) zijn er een aantal eigenaars die na de herprofileringswerken nog steeds eigenaar zijn van een stukje grond voor hun pand/handelszaak. In een ver verleden was dit een voortuintje en nadien meestal een parking.

Door de herprofileringswerken werden die stukjes grond mee vernieuwd. Het juridisch statuut van de grond geeft aanleiding tot vele vragen. En het schepencollege geeft al meer dan één jaar ook verwarde signalen en antwoorden naar de betrokken mensen. Het gemeentebestuur geeft toe dat er problemen zijn. Dit komt door administratieve problemen bij de intercommunale IGEAN i.v.m. de grondopmetingen. Igean adviseert ook een overnameprijs van 200 euro per m2 zowel wat aankoop als verkoop van bedoelde voortuinstroken betreft. In orde van grootte betekent dit een kost van 200.000 euro voor de gemeente. Zij baseren zich hiervoor op de gemiddelde prijs van 500 euro per m2 voor bouwgrond in Hove. Bij onteigening wordt over het algemeen 1/3de van deze prijs vergoed.

Eerder werd al bepaald dat de gronden aan de Boechoutsesteenweg die te koop worden aangeboden eventueel verder kunnen gepacht worden aan een vaste prijs van 50 euro per jaar, met dien verstande dat bij verkoop van het eigendom verplicht een regularisatie zal worden doorgevoerd.

Het college van burgemeester en schepenen ging enkele weken geleden akkoord met de door Igean geadviseerde prijs van 200 euro/m2 voor zowel aankoop als verkoop van de bedoelde voortuinstroken. Men besliste ook om de voortuinstroken van de woningen aan de Kapelstraat 41, 43 en 45 voorlopig nog niet aan te kopen.