Het stadsbestuur van Leuven vroeg onlangs aan hun plaatselijke openbare bibliotheek een overzicht van de totale waarde van niet-teruggebrachte materialen (boeken, tijdschriften, dvd, enz…).Men kwam tot onthutsende resultaten: het verlies voor de stad Leuven liep in de tienduizenden euro’s.

We kunnen Hove niet vergelijken met deze Vlaams-Brabantse universiteitsstad. Maar ieder jaar moeten de werknemers van de Hovese bibliotheek meer dan 1.600 herinneringen versturen – via De Post met dure postzegels – naar gebruikers die hun materiaal te laat binnenleveren. Het bibliotheekpersoneel onderzocht over de periode 1996 – 2009 de toestand in Hove en kwam tot de bevinding dat er over die periode 94 stukken niet terug werden gebracht , voor een totale waarde van 1.099 euro. De voornaamste redenen van niet terugbrengen van bibliotheekstukken waren overlijden, verhuis, scheiding en het veranderen van schoolkaarten.

Binnenkort zal de bibliotheek dit probleem aanpakken door via een software-pakket de ontleners enkele dagen voor de vervaldag eraan te herinneren dat ze hun materiaal moeten binnenleveren of verlengen. Via de computer vervalt de dure uitgave aan postzegels.