Het laatste echte Hovese volkscafé “De Eéndracht”, gelegen aan de Lintsesteenweg 1 sloot op 15 december jl. definitief zijn deuren. Het pand op de hoek van de Boechoutsesteenweg en de Lintsesteenweg heeft in een ver verleden nog dienst gedaan als eerste Hovese gemeenteschooltje. Later zetelde er in het complex geruime tijd de gemeentelijke bibliotheek. De voorbije 27 jaar werd De Eéndracht gerund door de sympathieke cafébaas Wim Collin (68), gewezen bakker en lange tijd gewerkt als kok op de lange omvaart.  De Eéndracht was een gezellige, volkse en sfeervolle dorpsherberg waar heel wat lokale verenigingen (zaalvoetbal, veldvoetbal, duivenbond, wielrenners, enz…) hun vaste stek hadden. Wim Collin, is er echt door aangedaan. “Blijkbaar willen ze in het chique Hove alleen maar chique tavernes en brasseries met eetgelegenheid, met voldoende bankfilialen en hier en daar nog een bakker en een voedingswinkel. Probleem was dat mijn huurcontract afliep. De huurovereenkomst kon niet worden hernieuwd omdat de aanvraag buiten mijn wil om te laat werd ingediend. En de nieuwe contractvoorwaarden zijn voor mij niet haalbaar. De eigenaar van het gebouw, de vzw Harmonie Sint-Laureys, wil het volledige gebouw grondig renoveren om er beneden een chique brasserie van te maken. De huurprijs gaat daardoor fors de hoogte in. De Eéndracht was nog het enige volkse café van Hove. Het is hier altijd volle bak geweest, een café met ambiance. Mensen kwamen hier voor een partijtje biljarten. Bestuursleden van tal van Hovese verenigingen vergaderden in het café. De leerlingen van het plaatselijke Regina Pacis Instituut kwamen hier in de zomer op het terras hun boterhammen opeten. Als dat hier straks een brasserie is geworden, dan kan dat allemaal niet meer. Waar kun je in Hove nu nog biljarten ? ”

Vlaams volks café

Het complex “Da Capo”, met links onder het terras van volkscafé “De Eendracht” (foto harmoniehove.be)
Het complex “Da Capo”, met links onder het terras van volkscafé “De Eendracht” (foto harmoniehove.be)

Ex-cafébaas Wim zegt dat hij zich altijd wat geviseerd heeft gevoeld door het gemeentebestuur. “Café De Eéndracht heeft blijkbaar altijd de reputatie gehad een Vlaamsgezind café te zijn. En dat lag hier politiek nogal gevoelig. Twee jaar lang moesten we om 2 uur ’s nachts sluiten, zogezegd wegens nachtlawaai. Soms kwam de politie het café hier dichtdoen op een moment dat er nog zo’n tachtig klanten binnen waren. Andere café ‘s, zoals “De Pomp” in de Mortselsesteenweg, liet men ongemoeid terwijl die in een woonwijk voor overlast zorgen (wild parkeren). Het zijn zware woorden, maar ik voel dit alles toch als een afrekening. Voor mij zit er niets anders op dan met pensioen te gaan. Graag had ik het café overgedragen aan een echte Hovenaar, maar ik vrees dat het er niet in zit.” Een kandidaat-overnemer was reeds gevonden, een telg uit een bekende Hovese familie. Vele stamgasten zijn nu op sociaal vlak op den dool. Ze kwamen jarenlang in De Eendracht en hadden er hun vast vriendenkring. Dit verdwijnt nu allemaal. Hove-centrum zal vanaf heden ’s avonds er zeer verlaten bijliggen. Heel wat sociale controle valt weg. Of de gewezen stamgasten straks naar de nieuwe taverne komen weten ze nog niet. “Veel zal afhangen van de nieuwe uitbaters. Maar waar kan je in Hove nog een pint drinken aan 1,6 euro ? De gewone mens staat weer in de koude”, aldus ‘den Albert’, een bekend ex-stamgast van De Eéndracht. Toch spijtig dat mensen van 67 jaar die nog willen ondernemen en enkele andere mensen tewerkstellen ineens in “duistere omstandigheden” moeten stoppen, verplicht hun pensioen moeten nemen en hun personeel moeten ontslaan. Wil de nieuwe regering Di Rupo 1 de bevolking niet langer laten werken om de sociale zekerheid te financieren ?

Heel het complex van zaal “Da Capo” op de bovenverdieping en het dak van het pand zullen worden vernieuwd. Er zijn wat problemen met het dak. De huurovereenkomst tussen de Harmonie en het gemeentebestuur over zaal De Capo loopt eind dit jaar af. De gemeenteraadsleden werden op een besloten werkvergadering op de hoogte gebracht van de toestand en de verschillende mogelijkheden. Er zijn onderhandelingen bezig om het verder te zetten, want vele Hovese verenigingen maken gebruik van het complex om er allerlei activiteiten te organiseren. Het gemeentebestuur zorgt daarbij voor de nodige financiële ondersteuning. Het vooruitspringende, aanpalende bijhuisje langs de Boechoutsesteenweg is in slechte staat en wordt met de renovatiewerken wellicht mee afgebroken. De plaatselijke Heemkundige kring “De Markgraaf” moet ook op zoek naar een nieuw onderkomen. In de loop van komende zomer 2012 wordt de nieuwe brasserie geopend.