De politie van de zone HEKLA (Hove, Edegem, Kontich, Lint en Aartselaar) vraagt de inwoners extra uit te kijken en verdachte individuen en handelingen die ze opmerken steeds onmiddellijk bij de politiediensten te melden. De oproep tot meer sociale controle volgt op een duidelijke stijging van het aantal woninginbraken in de zone in de maand november. “We telden er 45, waarvan opmerkelijk genoeg de helft overdag is gepleegd. Bovendien konden we in enkele gevallen ook de daders vatten. Opmerkelijk genoeg was er vaak sprake van vrouwen en zelfs kinderen. Het stereotiepe beeld van de gemaskerde en met een koevoet gewapende man als inbreker gaat dus duidelijk niet meer op”, legt commissaris Dirk Fonteyne van HEKLA uit.

Overal prijs  

Ook in de politiezones Minos (Boechout, Borsbeek, Mortsel, Wijnegem en Wommelgem) steeg het aantal inbraken. “Donderdag vier feiten en dat brengt het totale aantal inbraken in december op meer dan honderd. Het record was deze maand december 18 in een dag. Vooral Borsbeek werd extreem hard geviseerd, maar eigenlijk slaan de daders overal toe. Ook op alle mogelijke uren van de dag, maar toch vooral in de vooravond. Logisch, want dan kunnen de daders gemakkelijk zien of er iemand thuis is of niet. Als er geen licht brand, dan is de kust vrij. Wat ook opvalt, is dat de daders niet alleen op zoek zijn naar geld en juwelen. Laptops en smartphones zijn er ook altijd bij. We proberen de mensen duidelijk te maken dat ze de serienummers van die apparaten goed moeten bewaren. Maar ja, niemand denkt slachtoffer te worden van inbrekers”, zucht commissaris Johan Wonnink van de zone Minos.

In de politiezone ZaRa (Zandhoven-Ranst) lag de inbraakpiek in november. “In december lag met 21 inbraken het aantal gevoelig lager dan in november. Toen zaten we met een vijftigtal feiten” aldus commissaris Paul Roofthooft.

Vrouwen op de uitkijk

De politiediensten vragen dat de bewoners altijd alert blijven. “We sturen constant drie ploegen de baan op en zetten nog extra volk in op het ogenblik dat de winkels de deuren sluiten. De piek van de inbraken ligt tussen 17u en 20.30u en bijna altijd via de achterkant van de woning. De daders schuiven bijvoorbeeld de picknicktafel die nog buiten staat tegen de muur en geraken zo via dak en raam binnen. Dikwijls staat een vrouw op uitkijk op de straat. Achteraf horen we van de omwonenden dat ze onbekende mensen in de straat hadden gezien. We vragen met aandrang dat de bewoners onmiddellijk bellen als ze verdachte figuren opmerken in de straat. Anders blijven we achter de feiten aanhollen” aldus de politiezone HEKLA.

In Lier noteerde de politie in december 23 inbraken, waarvan bijna de helft rond kerstmis. In zone Rupel (Boom, Niel, Rumst, Schelle) sloegen inbrekers 26 keer toe in december.

 

Nieuwsbrief Politie HEKLA

De politiezone HEKLA (Hove, Edegem, Kontich, Lint en Aartselaar) is vanaf december van start gegaan met het versturen van een digitale nieuwsbrief voor de bevolking. Hiermee wil het korps de abonnees op de hoogte houden van veiligheidstips, acties en actuele dossiers. Wie op de hoogte wil blijven van de werking bij HEKLA kan zich inschrijven op www.hekla.be/nieuwsbrief.

Verdere info : www.hekla.bewww.politie.be.