Volgens het Vlaams grond- en pandendecreet moet iedere gemeente tegen 2020 een bepaald aantal sociale woningen ter beschikking hebben, rekening houdend met het aantal bestaande woningen in de gemeente. Hiervoor moet de gemeente Hove nog 50 bijkomende sociale huurwoningen, 31 sociale koopwoningen en drie sociale kavels realiseren. “We moeten creatief te werk gaan want 2020 is in zulke dossiers niet meer veraf. De samenwerking met het sociaal verhuurkantoor Woonweb en de sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning wordt heel belangrijk”, zegt schepen Jos Peeters. Bij het aanpassen van de bijzondere plannen van aanleg (BPA) houdt Hove ook rekening met het decreet. Het Bijzonder Plan van Aanleg Grensstraat moet nog worden gewijzigd maar daar is ruimte voor een extra bouwlaag om meer appartementen te creëren. Het gemeentebestuur overlegt ook met de vzw Compostella over extra serviceflats of assistentiewoningen aan het rusthuis Cantershof in de René Verbeecklaan.

Pand OCMW

Op enkele andere plaatsen komen er ook een aantal sociale woningen. In het project Beekhoekstraat gaat het om vier huurwoningen en in de Jan Frans Gellyncklaan is er plaats voor vijftien huurwoningen.

Voor een pand van het OCMW in de Weldadigheidsstraat is een bestemmingswijziging aangevraagd  om er vier studio’s te realiseren.

De vraag naar meer betaalbare woningen betekent volgens schepen Peeters niet dat er extra open ruimte wordt verkaveld. “De open ruimte wordt zoveel mogelijk gevrijwaard. Slechts een tweetal zones blijft als woongebied bestemd : het binnengebied tussen de Verbindingsstraat, de Beekhoekstraat en de J.F. Gellyncklaan en een zone binnen het BPA Grensstraat.”

De uitbreidingsgebieden voorbij de Lege Veldkantlaan, richting Lint en het gebied ten zuiden van de Jos Coveliersstraat blijven onaangetast.