Tijdens de afgelopen maanden gebeurden er verschillende gevallen van klein vandalisme in de gemeente ; zoals kleine vernielingen aan private bloembakken, het stelselmatig omver trekken van volle bladkorven, stelen van chrysanten en andere bloemstukken op particuliere eigendommen, tijdens weekeindes, schoolvakanties , fuiven, … stelselmatige kleine vernielingen over heel de gemeente … Het heeft geen belang uit welk “etablissement” de daders komen … de daden zijn er en de eigenaars/ Hovenaars lijden eronder (fysiek, financieel, emotioneel).

Geregeld diefstallen of “uitlenen” van fietsen aan het station, schepen Jos Peeters werd hiervan ook het slachtoffer. Vorig jaar werden enkele ruiten van de gerestaureerde Sint-Laurentiuskerk  vernield. Is hierover een onderzoek gestart?

Vele Hovenaars vrezen dat als het gemeentebestuur niet meer en actiever gaat inzetten tegen het aanwezige kleine vandalisme in de gemeente, dit binnen enkele tijd hier zal uitmonden in de aanwezigheid van groot vandalisme met alle bijhorende gevolgen.

Volgens burgemeester Luc Vuylsteke de Laps “werden de kerkramen vorig jaar niet ingeschoten met een katapult maar ingesmeten met sneeuwballen. Tijdens de weekeindes en vnl. vrijdag- en zaterdagnacht stuurt de politiezone HEKLA nu een derde patrouillevoertuig op pad voor fenomeentoezicht op pleintjes waar er geregeld overlast wordt gesignaleerd, aan nachtwinkels, gekende fuiflokalen, uitgaansbuurten. Dit om een beter zicht te hebben op het geheel. De dienst operaties van de politie beslist met welke middelen men dit doet. De Gemeentewacht alleen op pad sturen is niet het geschikte middel wegens zijn beperkte bevoegdheid en om zijn veiligheid te waarborgen. De politie wenst ook een maximale zichtbaarheid te scheppen in het straatbeeld. Daarom is de aanwezigheid van anonieme wagens meestal niet geschikt voor deze operaties”.