Tijdens de afgelopen Hovese gemeenteraden van december jl. en januari jl. interpelleerde een raadslid het Hovese schepencollege over de aanwezigheid van een encalve grondgebied Hove op de westelijke zijde van de gewestweg N-1 (Mechelsesteenweg). Deze baan vormt de grens tussen Edegem en Hove, behalve aan deze enclave.

Op deze enclave zijn een aantal KMO-handelszaken en binnenkort ook een appartementsblok met 91 woningen gevestigd. Het betreden van deze panden gebeurt via de hoofdingang langs de Mechelsesteenweg (N-1) die zich voor alle betreffende panden duidelijk op grondgebied Hove bevindt. Het kadastraal plan is hierin ook duidelijk .

De (bedrijfs)gebouwen bevinden zich meestal op 10 tot 15 m van de straatkant (= grens openbaar – privaat domein).

Juridisch en fiscaal vallen deze bedrijven en enkele privé woningen onder de bevoegdheid van Hove. Het schepencollege van Hove erkent dit. De interpellant gaf op de gemeenteraad het soortgelijke voorbeeld van de toestand in de Belgische enclave Baarle-Hertog (gemeente van de provincie Antwerpen).in de Nederlandse gemeente Baarle Nassau (provincie Noord-Brabant). Hier bepaalt de voordeur de nationaliteit van de woning met afgeleidt het betreffende juridische en fiscaal regime, ongeacht de nationaliteit van de bewoners van de woningen. Als de grens er door de voordeur loopt, kijkt men naar het grootste stuk dat dan de nationaliteit bepaalt.

De gemeente Edegem heeft ook een kleine enclave grondgebied op de oostelijke zijde van de N-1 in de gemeentegrens met Mortsel ter hoogte van de Oude baan. Edegem vervult hier al haar rechten. Er staan zelfs plaatsnaamborden.

Het gemeentebestuur van Hove zit duidelijk politiek verveeld met deze vraag om Hove al haar rechten te laten gelden op haar enclave aan de westelijke zijde van de N-1. Beide burgemeesters zijn actief in dezelfde partij (CD&V), maar het persoonlijke politieke gewicht van Edegems burgemeester Koen Snyders weegt wel wat zwaarder dan dat van zijn Hovese ambtgenoot Luc Vuylsteke de Laps. We verwijzen enkel maar naar het aantal inwoners van beide gemeenten en de steun die de Edegemse burgervader geniet van de gewezen eerste ministers Leo Tindemans en Jean-Luc Dehaene. De politieke peetvader van de Hovese burgervader, gewezen CVP-voorzitter, minister en senaatsvoorzitter Frank Swaelen, is enkele jaren geleden overleden.

Baarle Hertog / Nassau : enkele cm verschil in de voordeur - tussen het openbaar en privaat domein – bepalen er de nationaliteit van een woning met zijn bijhorend juridisch en fiscaal statuut.
Baarle Hertog / Nassau : enkele cm verschil in de voordeur – tussen het openbaar en privaat domein – bepalen er de nationaliteit van een woning met zijn bijhorend juridisch en fiscaal statuut.

Strijd om de inning van de gemeentebelastingen

We deden zelf een veldonderzoek ter plaatse op de westelijke kant van de Mechelsesteenweg en stelden in de betreffende enclave Hove volgende zaken vast : Huisnummer 204 : E-5 Mode en winkel JBC; 91 nieuwbouwappartementen binnenkort gerealiseerd door immo Alloeckx;  Huisnummer 174 : firma Fitopia – Forcom,  firma Discotopia;  Huisnummer 146 : firma’s Vervliet , Event On, en nog enkele andere onleesbare brievenbusfirma’s;  Huisnummer 144 : firma Bedtime, ernaast enkele villas.

Al deze panden (bedrijven, opslagruimtes, toekomstige appartementen, woningen) hebben duidelijk hun hoofdingang op grondgebied Hove.

Dit moet normaal de gemeentekas van Hove “ettelijke vette vissen” opleveren. Het schepencollege van Hove gaat dit probleem nu voorleggen aan de Vlaamse belastingsdienst. Wordt vervolgd.

Foto’s (c) Wikipedia / Lennart Bolks.